Vučić: Zbog čega Priština priča o gospodarenju, a ne o međunarodnom pravu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je danas izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjaja Svečlje da oni imaju svoje institucije koje će da gospodare tom teritorijom i saveznike koji će to da osiguraju i upitao ga zbog čega umesto o „gospodarenju“ ne govori o međunarodnom pravu.

Nakon susreta sa mađarskom predsednicom Katalin Novak, Vučić je rekao da se sada jasno vidi da se stav Prištine zasniva na želji da gospodari i da mu je žao što nije čuo ništa o Briselskom sporazumu, Rezoluciji 1244, Povelji UN ili međunarodnom pravu uopšte.

„Bilo je mnogo gospodara nad našim narodom. Malo ih se zadržalo. Koliko će ovi gospodari da se zadrže – to ćemo da vidimo. Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje nego na međunarodno pravo i podržaćemo naš narod. To je moj odgovor“, rekao je Vučić.

On je dodao da je u četvrtak upozorio međunarodne predstavnike i pregovarače da razmisle sa čim dolaze u Beogradu jer tako nešto neće biti tolerisano.

„Molim vas da poštujete međunarodne pravne norme“, rekao je on.

Govoreći o velikim gužvama koje se formiraju na graničnim prelazima sa Mađarskom, Vučić je rekao da je to moguće rešiti ako ima dobre volje.

„Postoje tri rešenja. Jedno je članstvo u Evropskoj uniji (EU). Ali postoje i stvari koje mogu pre toga da se urade kao što su uspostavljanje zelenih koridora, što mora da uradi EU, kao i uvođenje neke vrste Šengena u kojem bi imali slobodu kretanja i pre punopravnog članstva. Zato molimo mađarsku Vladu, koja nam u tome pruža podršku, da nastavi sa tim, jer to jeste problem“, rekao je Vučić.

On je rekao da nema smisla da se gradi brza pruga kojom će ljudi od Subotice do Segedina moći da putuju za 45 minuta, ako će onda da čekaju na granici 50 minuta.

„Mi danas nemamo slabu saradnju kao nekada, pa da nam dnevno granicu prođe 100 kamiona. Danas prelazi hiljade i tu je potrebna mnogo veća propusna moć, da se ne gubi vreme. Mislim da to pitanje nije nerešivo ako bude dobre volje“, dodao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari