Kurti: Kosovo pokazalo volju i spremnost za principijelan dijalog 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas da bi cilj dijaloga sa Beogradom trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, zasnovanog na uzajamnom priznanju.

Kurti je na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i izaslanicima Nemačke i Francuske, Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, kazao da je Kosovo pokazalo „volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu“.

„Premijer je ponovio da bi cilj dijaloga, od kojeg bi gradjani obe zemlje trebalo da imaju koristi, trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru“, piše u saopštenju Vlade Kosova.

Na sastanku su razmotreni i koraci koje zemlje Zapadnog Balkana treba da preuzmu kako bi njihova evropska perspektiva „postala realnost“.

Lajčak je posle dvosatnog sastanka sa Kurtijem izjavio kako su razgovarali o načinima za unapredjenje dijaloga, ali nije govorio o detaljima.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron su u zajedničkom pismu upućenom Kurtiju i Vučiću saopštili da su angažovali svoje savetnike, Pletnera i Bona, da podrže dijalog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Lajčak, Bon i Pletner, kako je ranije najavljeno iz Predsedništva Srbije, trebalo bi da se u 18 časova u Beogradu sastanu s predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari