Blokirana Skupština Vojvodine, tvrdi Stranka slobode i pravde 1A. Latas

Konstitutivna sednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine bila je zakazana, a delom i održana 9. februara, a budući da organi neophodni za konstituisanje i rad Skupštine nisu izabrani – najznačajniji organ Autonomne pokrajine Vojvodine je političkom odlukom blokiran, saopštio je danas Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) iz Novog sada.

„Poslovnik Skupštine u članu 82. navodi da predsednik Skupštine može, uz ispunjavanje članom nabrojanih uslova, da prekine sednicu i da zakaže sednicu u roku koji nije duži od 30 dana. To konkretno znači da ovaj nefunkcionalan saziv ne može da traje duže od toga“, navode iz SSP.

Kako se u saopštenju dodaje, paradoksalno je to što predsednik nije ni izabran, pa samim time sednica u smislu poslovnika nije ni prekinuta i po tumačenju sekretarijata skupština nije ni vezana navedenim rokom.

„Šta se to onda desilo sa sednicom ukoliko nije prekinuta? Da li još uvek traje i kako se to onda zove? Koliko dugo ovo stanje sme da traje i koji propisi to regulišu? Da li pokrajinski poslanici mogu da na osnovu člana 78. podnesu predlog za sazivanje skupštine u roku od najmanje 10 dana? Ako smeju – kome ga podnose, kada Skupština nema predsednika“, pita se SSP.

Po njihovim rečima, pitanja je previše, ali jedno je ipak ključno – „zbog čega su građani izlazili na izbore, ako ne zbog toga da bi ta Skupština zasedala i donosila odluke koje se tiču svakodnevnog života Vojvođana?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari