Poslanici SPN prihvatili mandate, ali bojkotovali konstitutivnu sednicu Skupštine Vojvodine (FOTO) 1Foto: Danas/A. Latas

Konstitutivna sednica vojvođanske Skuštine završena je za oko sat vremena, parlament Vojvodine je konstituisan, potvrđeni su mandati 120 poslanika, a danas neće biti izbora predsednika.

Predstavnici opozicije iz koalicija Srbija protiv nasilja i koalicije Nada (Novi DSS-POKS), pred početak Skupštine Vojvodine rekli su da će prihvatiti mandate ali da neće učestvovati u radu parlamenta niti predložiti potpredsednike iz svojih redova. Poslanici koalicije SPN nisu ni ušli u salu i nakon prve pauze napustili su parlament, jer kažu, bojkotuju izbor predsednika. Koalicija Nada će ostati u sali, ali neće učestvovati u radu.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Momo Čolaković sazvao je prvu sednicu na kojoj se potvrđuju mandati poslanika, formiraju poslaničke grupe, bira predsednik i potpredsednik, imenuje generalni sekretar, a mogu se obrazovati i radna tela Skupštine.

Na početku sednice u njenom radu učestvuje 81 poslanik.

Mihajlo Brkić iz SPN iz Stanke Srbija centar Srce, rekao je na konferenciji za medije pred početak sednice da se nakon ovih izbora postavlja pitanje koliko je Srbija demokratska zemlja i da li u njoj postoji slobodna volja građana.

Poslanici SPN prihvatili mandate, ali bojkotovali konstitutivnu sednicu Skupštine Vojvodine (FOTO) 2
A. Latas

– Mi ćemo ovde braniti volju onih koji su nas izabrali – rekao je Brkić.

Stanko Pužić iz Narodnog pokreta Srbije i nosilac liste SPN na pokrajinskim izborima dodao je da će na sve načine osporavati rezultate minulih izbora.

– Radi se o enormnoj izbornoj krađi. Preduzeli smo sve pravne korake i na republičkom i na lokalnom nivou da to sprečimo. Bićemo glas naroda u Vojvodini i vratićeno integritet ovom zdanju. Danas je dan kada je izborni proces u Srbiji poražen – rekao je on.

Đorđo Đorđić iz Stranke slobode i pravde, rekao je da poslanici opozicije imaju za koga i za šta da se bore.

– Trudićemo se, radićemo, pitaćemo. Pokretati teme poput onih na šta se troše novci građana Vojvodine i zašto veliki broj gradova i opština ovde nema pijaću vodu – dodao je Đorđić.

Poslanici Demokratske stranke i stranke Zajedno nisu se ni pojavili na zasedanju.

Ispred koalicije Nada su samo kratko saopštili da će nakon verifikacije mandata izaći iz sale i neće učestvovati u daljem radu, jer su na potezu oni koji optuženi za tešku izbornu krađu.

U Skupštini Vojvodine odlučivaće ukupno 120 poslanika.

Većinu poslaničkih mesta, odnosno više od 50 odsto, dobila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, a za njima sledi koalicija „Srbija protiv nasilja“.

Osim njih, cenzus su prešli Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, „NADA – Novi DSS i POKS“ i lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“. Cenzus je, kao manjinska stranka, prešla i Ruska stranka.

Ovo je prvi saziv vojvođanske skupštine u kom je Srpska radikalna stranka ostala bez mandata kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.

SNS će imati 66 poslanika, Koalicija „Srbija protiv nasilja“ 30 poslanika, Savez vojvođanskih mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i Koalicija Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije po sedam poslanika i jednog Ruska stranka, koja je nastupala kao manjinska stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari