Blumberg: Vučić između Rusije i Nemačke 1Foto: SNS Srbija/ Tviter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučan je da u istoriju uđe kao čovek koji je pomirio etničke i teritorijalne razlike u regionu koji je sinonim za rat, objavila je agencija Blumberg.

„Kad Merkel govori, stari ruski saveznik sluša“ agencijski je naslov za intervju Alekandra Vučića Blumbergu, u kojem ga agencija predstavlja kao najvećeg ruskog saveznika na Balkanu i prenosi Vučićevu poruku da se neće suprostaviti nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

„Moramo da pokažemo pravedonost i lojalnost“, rekao je Vučić, navodeći da razgovori sa Angelom Merkel „nisu laki“, ali da „nikada neće reći ništa protiv nje“.

U intervjuu se navodi da šargarepa Evropske unije za članstvo Srbije u Uniji, uporedo sa nastojanjima Rusije da zadrži svoj uticaj, stavlja na proveru tradicionalne veze na Balkanu. Prema oceni agencije, to u najboljem slučaju znači održavanje krhkih međunarodnih sporazuma i ravnoteže globalnih sila, a u najgorem slučaju novo žarište.

Za Vučića se kaže da je u centru tog preplitanja između Istoka i Zapada i da je on ključan za budućnost regiona u okolnostima u kojima iz EU i Nemačke upozoravaju na potencijlno opasne posledice ako regionalni lideri ne budu spremni na saradnju. Blumberg podseća na ocenu predsednika Evropske komisije Žan Kold Junkera uoči izbora u Bosni i Hercegovini kako EU treba da podigne perspektive regiona da se pridruži Uniji ili da rizikuje ulazak u sokobe u kojima bi iznad otalih isplivao nacionalistički lider Srba u BiH i Vučićev saveznik Milorad Dodik.

Agencija ocenjuje kako obojica žele da preurede granice kako bi zbližili Srbe, iako Vučić zvanično brani i zastupa integritet BiH utvrđen u Dejtonskim sporazumom iz 1995. Istovremeno, Vučić mora da se pomiri sa Kosovom, većinski naseljenim Albancima, koje je 2008. proglasilo nezavisnot.

To je, uz reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, preduslov pridruživanja Srbije Europskoj uniji. Činilo se da su predsednik Srbije i njegov kosovski kolega Hašim Tači letos bili blizu dogovora, ali je i samo pominjanje mogućnosti razmene teritorija u regionu koji je bio poprište najkrvavijih borbi nakon Drugog svetskog rata probudulo strahove od novog konflikta u regionu, a vlada Angele Merkelove to je nazvala i otvaranjem „Pandorine kutije“.

Sjedinjene Države su, pod Donaldom Trampom, pokazale više naklonosti ka mogućem sporazumu, a Vučić tvrdi da je Vašington promenio svoje gledište prema Beogradu.

„Američka administracija je otvorenija da sasluša i našu stranu … Sada možemo da razgovaramo sa Amerikancima. To je novost. Otvorili su vrata i to je dobro“, rekao je Vučić za Blumberg. Uprkos zastoju u pregovorima sa Kosovom, Vučić očekuje da će se u Briselu ove godine ponovo sastati s Tačijem, navodi Blumberg, podsećajući da njih dvojica tokom susrerta u septembru u sedištu EU nisu seli ni za isti sto. Agencija ukazuje na više puta ponovljen stav Srbije da neće potpuno priznati Kosovo, te da su istovremeno Vučić i Tači suočeni i s protivljenjem na unutrađšnjem planu, navodeći poruke premijera Kosova Ramuša Haradinja kako bi teritorijalni ustuppci mogli da budu uzrok novog rata.

Navodeći za Vučića da je nekadašnji ministar informisanja iz vremena režima Slobodana Miloševića, Blumberg ističe da on ima politički mandat jer je, posle tri godine na čelu vlade, postao predsednik države i ima podršku sadašnje premijerke. Agencija ukazuje na razlilčita gledišta o statusu Kosova među glasačima, pojedinim članovima kabineta i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za koju ističe da ima jake veze s Rusijom.

„Neki ljudi me ne vole zbog moje prošlosti, neki me mrze iz nekih iracionalnih razloga, neki me mrze iz racionalnih razloga“, ocenio je Vučić za Blumnerg, sugerišući da će rešenje problema između Srba i Albanaca „u potpunosti promeniti ovaj region“ „Naš region će biti mašina rasta za celu EU i nije važno da li će biti deo EU, ili na njenom ulazu“, ocenio je Vučić, odbijajući da navede detalje o sadržaju mogućeg kompromisa. Vučić je, kako navodi agencija, priznao da će to biti težak kompromis, ali je najavio da će učniti sve kako bi bi se rešenje učinilo izvesnijim.

„Daću sve od sebe da dođem bliže rešenju, jer je to nešto što će spasiti Srbiju u budućnosti, spasiti mnoge živote“, rekao je Vučić. Predsednik Srbije ukazao je i da građani postaju sve skeptičniji da će Srbija ikad postati članica EU, naglasivši da je pridruživanje Uniji jedini put napred, kao i da to znači da on sluša Merkelovu. „To sam takođe rekao i Rusiji da želimo da pripadamo tom tipu društva“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari