Bobić: Metro je čista marketinška priča koja će da splasne nakon izbora 1Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Izgradnja metroa u Beogradu je propagandna priča, za koju Beograd nema kapacitet u ovom trenutku. Nema ga ni cela država Srbija, kamoli samo grad Beograd. Cela stvar je, dakle, marketinške prirode. Mi sad gradimo metro, počinjemo na Makišu da kopamo zemlju da bismo napravili depo, a sve je zasnovano na ogromnim kreditima. Ako su tačne one sume od 6,2 milijardi evra, itd…, to je novac koji, kao što sam rekao, Beograd nema, ali ni cela Srbija. Uzeće se kredit koji će moji čukun unuci da otplaćuju. Zbog toga će mnoge druge stvari koje su bitne za grad Beograd, a time za Srbiju, u krajnjoj liniji, biti stavljene sa strane – komentariše za Danas arhitekta Đorđe Bobić nameru vlasti da u novembru počinje izgradnju metroa.

Prema rečima Zorana Vuletića, odbornika u Skupštini grada Beograda i predsednika Građanskog demokratskog foruma, jasno je da je metro odavno preko potreban Beogradu, ali, kako kaže, kad imate posla sa ljudima poput zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, to je neophodno istaći.  Skandalozna ideja vlasti, poput idejnog rešenja za metro, koji će se projektovati i graditi je potpuno promašena i neće u najvećem delu biti u interesu velikoj većini Beograđana.

Prema rečima Đorđa Bobića, priča u vezi sa izgradnjom metroa trajaće verovatno do izbora 2022. godine, nakon čega će ta stvar malo da se smiri i splasne.

– Makiš je, takođe, pogubna stvar. Mnogi eksperti za tu priču kažu da će time vodoizvorište koje snadbeva 60 odsto Beograđana vodom da bude potencijalno ugroženo. Kažem potencijalno, jer nisam isključiv. Udruga investitora i vlasti iz apsolutno lukrativnih razloga, jer je reč o novcu koji se međusobno deli, dovešće u situaciju da nekoliko desetina hiljada metara kvadratnih koji će se tamo izgraditi, zapravo, ugrožavaju bitnu stvar. Kada se javnost pobunila, kada su stručnjaci rekli šta o tome misle, onda se vlast setila da traži vodu na velikom ratnom ostrvu. Da tamo buši i uništi prirodni rezervat najvišeg ranga. To je još jedna potvrda te arogantne i bezočne akcije isključivo u okviru materajnih stvari koje nemaju nikakve veze sa kvalitetom života Beograđana. Ako Beograđanima uskratite vodu, ne postoji nijedan drugi argument kojim možete to da nadoknadite – ističe sagovornik Danasa.

Kako dodaje, može vlast da priča o metrou, gondoli, MMF-u, koji je rekao koliko je „naša ekonomija super, da ćemo imati rast BDP, ali to su sve priče za masu“.

– Nažalost, veliki deo mase to prihvata kao činjenicu i nadu, ili kako se to već zove… Naravno da sam protiv toga. Ali, u poslednje vreme se osećam i uplašeno tolikom agresijom uprtom isključivo u interesu jedne grupe ljudi – zaključuje Đorđe Bobić.

Zoran Vuletić napominje da je polemika u Skupštini grada Beograda besmislena.

– U svim diskusijama u Skupštini grada Beograda, kada god se suoče sa argumentovanom kritikom sa moje ili strane Radeta Veljanovskog, a mi smo jedina dva aktivna opozicina odbornika, bivamo optuživani da smo protiv metroa, protiv razvoja grada, što su kolosalne besmislice. Zar treba reći bilo šta više od onoga što je izneo Građevinski fakultet na javnoj raspravi u proceduri donošenja plana za metro. U pogrešno planiranom projektu svaka linija je pogrešna i nefunkcionalna – kaže naš sagovornik.

Aktuelnim rebalansom budžeta, napominje Vuletić, predviđeno je da se za opremanje lokacije Makiško polje za izgradnju metroa, izdvoji 1,8 milijardi dinara, iako u rebalansu od juna ove godine nije bio predviđen ni dinar.

– To nam govori dve stvari, da su u međuvremenu postigli, u omiljenoj proceduri dogovaranja u četiri oka, izgradnju metroa sa kineskom kompanijom. Radi se, naravno, o međudržavnom sporazumu koji zaobilazi tendersku proceduru i suspenduje zakon o javnim nabavkama, tako da smo već sada na početku posla obavešteni da će se cena kretati skoro  pet milijardi evra. Druga stvar potvrđuje sumnju da će sa početkom izgradnje depoa u Makišu krenuti u kampanju za novi mandat u Beogradu. Izostanakom prave kritike SNS vlasti i argumentovanih debata u javnosti o svim političkim problemima, od nacionalnih do beogradskih poturiće se i ovaj projekat neinformisanim građanima, kao dobar. Deo opozicije koja se predstavlja kao jedina  zapravo je jalova i nespremna na debatu, jednako ušuškana u svom svetu i bez svesti šta se čini Beogradu i Srbiji, time što agresivnijim nastupom sa jasnim namerom zamagljuje i prikirive razlike opozicionom strankama – zaključuje Zoran Vuletić.

Mila Popović, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde, čiji odbornici nisu prisustvovali sednici Skupštine grada Beograda, izjavila je da su odbornici glasli za to da 8,5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije „ode u ruke“ firmi Nukleus, koja je bliska „kriminalnoj vlasti“. „Zarad izrade proširenja deponije u Vinči, Vlada Srbije prebacuje skoro 8,5 miliona evra gradu, a Grad Beograd Beo čistoj energiji, koja je izabrala izvodjača, koji će na današnjoj sednici Grada biti potvrdjen“, rekla je ona na konferenciji za medije i dodala da je izvodjač radova firma Nukleus, koja je povezana sa biznismenom Zvonkom Veselinovićem i potpredsednikom Srpske liste Milanom Radojičićem.

Ona je rekla da je na sednici doneta odluka o usvajanju aneksa tri Ugovora za spalionicu u Vinči, po kojem će Beogra]ani narednih 30 godina otplaćivati dug od 1,2 milijarde evra. „Taj aneks predvi]a da se izgradi još jedan deo deponije gde će se odlagati otpad sa opštine Grocka i Barajevo, što je neverovatno s obzirom na to da se spalionica u Vinči nalazi na opštini Grocka i da prvobitnim ugovorom ova stvar nije bila predvidjena“, kazala je ona.

Predsednik SSP, Dragan Djilas rekao je da Beograđani treba da sačekaju „još samo pet meseci“, kada će grad da se vrati Beograđanima i kada će on ponovo postati mesto gde se „dobro živi“. On je dodao da je trenutna vlast toliko zadužila gradjane da se svako dete koje se danas rodi, radja sa dugom od osam hiljada evra.

Vesić: Najveći budžet u istoriji

Skupština grada Beograda usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu za 2021. godinu i Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je tokom rasprave o pomenutim predlozima da je cilj rebalansa budžeta da se obezbedi novac za „najvažnije infrastrukturne projekte koji se čekaju decenijama“. Podsetio je da će budžet iznositi preko 150 milijardi dinara, odnosno više od milijardu i 280 miliona evra, i istakao da je to „najveći budžet u istoriji“.

Naveo je da je budžet Beograda uvećan za oko 6,7 milijardi dinara, a budžet gradskih opština povećan za oko 640 miliona dinara. Vesić je rekao da se najveće uvećanje odnosi na Sekretarijat za stambene i komunalne poslove za koji je obezbeđeno oko milijardu i 800 miliona dinara za izgradnju nasipa i kolektora 3 i 4 na Makiškom polju za potrebe metro sistema, za pružni prelaz u Batajnici kako bi mogli da krenu brzi vozovi između Beograda i Novog Sada i za projektovanje i tehničku dokumentaciju druge linije metroa za koje je obezbeđeno 520 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari