Bocan Harčenko iznenađen izjavom Kristofera Hila povodom 10 godina od potpisivanja sporazuma o ZSO 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko poručio je na Tviteru da ga je iznenadila izjava ambasadora SAD povodom 10 godina od potpisivanja sporazuma o Zajednici srpskih opština.

„Iznenada postavlja pitanje zašto ova struktura – ključna za osiguravanje prava i bezbednosti pokrajinskih Srba – nije formirana. Odgovor je vrlo jednostavan: nema ZSO, jer ni EU ni SAD sve ovo vreme nisu vršile neophodan uticaj na Prištinu. Situacija mnogo podseća na pristup kolektivnog Zapada Minskim sporazumima o Ukrajini“, poručio je Bocan Harčenko.

Američki ambasador Kristofer Hil poručio je da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu mora biti ključni element broj jedan u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Svi posrednici u pregovorima kažu „što pre – to bolje“, rekao je Hil, ističući da je krajnje vreme da se ZSO pretvori u stvarnost.

Ono u šta mogu da vas uverim jeste da nećemo odustati dok se to ne dogodi, poručio je američki ambasador.

Srpski narod, dodao je, mora da ima poverenje u ovakve sporazume jer kada se oni jednom potpišu moraju biti sigurni da će i biti sprovedeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari