"Bojazan da vlast u Srbiji neće otići mirno": Vedran Džihić za Dojče vele 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Srbiju na proleće verovatno čekaju vanredni izbori koji neće biti pošteni, kaže politikolog Vedran Džihić za nemačke medije. Smatra da predsednik Aleksandar Vučić nije spreman da mirno preda vlast.

„Ubeđen sam da na srednji rok u Srbiji dolazi politički showdown“, kaže politikolog Vedran Džihić sa Austrijskog instituta za međunarodnu politiku.

„Odlučujuća faza dolazi posle leta. Mnogi pretpostavljaju da će protesni talas opet ojačati na jesen. Špekuliše se da će Vučić onda raspisati nove izbore za proleće 2024. Tu će biti tesno za njega“, navodi Džihić u razgovoru za medije nemačke Ipen grupe, u koje spadaju listovi Frankfurter rundšau i minhenski Merkur.

Kako navodi politikolog, na vrhuncu protesta nakon dva masovna ubistva delovalo je da se Vučić „žestoko ljulja. Delovao je nervozno. Masa na ulici bila je impozantna. Bili su to najveći protesti u Srbiji nakon 2000. godine kad je Slobodan Milošević srušen“.

Džihić kaže da u srpskom stanovništvu postoji bes zbog načina na koji funkcioniše zemlja. „Jer se korupcija širi, jer SNS sve kontroliše. Ali, da ljudima ekonomski ne ide bolje.“

„Neće otići dobrovoljno“

Listovi podsećaju da je Vučić na tragedije odgovorio između ostalog akcijom razoružavanja, tokom koje je prikupljeno preko sto hiljada komada oružja od građanstva.

Prema Džihiću, nekim merama kao i „novom eskalacijom na Kosovu koju je sam zazivao“, Vučić se spasao do letnjih odmora. „Ankete s početka leta pokazuju da SNS više nema većinu iza sebe“, kaže Džihić.

On veruje da Vučić „neće otići dobrovoljno“. Naredni izbori, kaže, neće biti fer i pošteni, ali se režim bliži kraju.

„Moja bojazan je da neće ići bez nasilja. Vučić je vrlo egocentričan i sve projektuje na sebe. Tako će teško prihvatiti demokratske principe smene vlasti“, dodaje Džihić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari