Vučić najavljuje vanredno glasanje, opozicija zasad nezainteresovana: Da li je novi bojkot izbora zaista realna opcija? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Bojkot narednih izbora nije izvestan, smatraju sagovonici Danasa komentarišući izazov parlamentranih izbora koji je pred njih stavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u dramatično najavljivanom ali ispostavilo se ne tako sudbonosnom obraćanju javnosti ru sredu uveče najavio parlamentarne izbore kao izvesne ukoliko u nekom trenutku premijerka Ana Brnabić podnese ostavku, jer, kako je rekao, SNS neće biti zainteresovana za formiranje nove vlade.

Opozicione partije koje učestvuju u organizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“ nisu zainteresovane za Vučićevu ponudu izbora koji bi bili održani pod nepromenjenim uslovima, i poručuju da vlast prvo mora da ispuni njihove zahteve pa se tek onda može razgovarati.

Ipak, otvorilo se pitanje da li je bojkot eventualnih izbora na jesen realna opcija poput onog iz 2020. ili će opozicija ipak odlučiti da na izbore izađe čak i ako ostanu nedemokrstaki uslovi. Drugo pitanje je i hoće li Vučić uz parlamentarne izbore da raspiše i obećane beogradske i tako natera opoziciju da pozove glasače da glasaju jer postoji uverenje da bi opozicija mogla da osvoji vlast u glavnom gradu.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da novi bojkot parlamentarnih izbora nije previše realan, a ne veruje ni da bi dao željeni rezultat.

– Drugim rečima, bojim se da je ta bojkot-karta proigrana 2020. kada su organizatori bojkota obećavali čuda za izbori dan, a na kraju, što zbog korone, što zbog neorganizovanosti, nisu uradili ništa – kaže on za Danas.

No, uprkos tome, dodaje on, taj bojkot je ipak bio politički (barem) polu-uspešan i rezultirao je ponovljenim izborima, ali je u opozicionoj javnosti ostao dominantan utisak nezadovoljstva.

– Mislim da danas među strankama ne bi mogao ni približno da se postigne onaj stepen saglasnosti o bojkotu, mada su se i tada neki (PSG, DJB, DSS) pokolebali nakon smanjenja cenzusa i izašli na izbore – podseća on.

Prema njegovim rečima, biće sigurno i ovaj put pojedinaca i grupa po društvenim mrežama koje će zagovarati takvo rešenje, i to neki iz iskrenog uverenja i želje za radikalnijim opcijama, a neki za račun SNS-vlasti, da bi na taj način bar deo protivnika režima ostao kod kuće.

– Korektnim predlozima i konstruktivnošću oko beogradskih izbora, koje je uostalom, i obećao Đilasu, režim bi skoro sigurno mogao da eliminiše te bojkot-glasove, ali je pitanje da li to želi. Njima tj. vlasti najviše odgovara da se opoziciona scena podeli i zakrvi po pitanju bojkota, ali mislim da se to ipak neće desiti – ukazuje on.

Na pitanje kako će opozicija da izađe na izbore a govori da su uslovi nepromenjeni, naglašava da kredibilna pretnja bojkotom može biti sredstvo pritiska da se poboljšaju izborni uslovi.

– Ali treba izbegavati olaka zaricanja i zakletve u tom smeru, jer je nevelika šansa da će se po tom osnovu moći postići konsenzus unutar opozicije – navodi Vukadinović.

Ni profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić ne veruje u bojkot u ovim okolnostima.

– Ne verujem da će biti bojkota u okolnostima u kojima, po prvi put u poslednjih nekoliko godina, opozicione stranke u zbiru imaju veću podršku birača nego SNS i SPS zajedno. To, naravno, ne treba da znači da protesti treba da prestanu, naprotiv. Oni su odraz građanskog bunta i želje građana da žive u bezbednom, uređenom i srećnom društvu – kaže on za Danas.

Na konstatciju da je opozicija tvrda u stavu da ih izbori ne zanimaju, odgovara da se nada da kakvu god odluku da donesu, da će biti jedinstveni, što je najvažnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari