"Borac za tradicionalne porodične vrednosti”: Populaciona politika u Srbiji po Orbanovom uzoru 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dve nedelje posle posete mađarskog predsednika Srbiji, detalji novog projekta – Forum predsednika ljubaznih porodica još uvek nisu poznati.

Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije dobio odgovor na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) šta će biti ciljevi ovog Foruma i kako će on funkcionisati.

Srbija, koja se godinama suočava sa opadanjem stanovništva, već je usvojila neka rešenja iz populacione politike Mađarske, zbog čega se premijer Viktor Orban suočava sa domaćim kritikama.

Slavica Đukić Dejanović, savetnica premijerke Srbije Ane Brnabić, objasnila je za RSE da su vlasti u Srbiji inspirisane mađarskim modelom za izmene poslednjeg zakona i za čitav niz akata.

„Oni su mnogo radili (u Mađarskoj) na usklađivanju posla i roditeljstva. Mislim da su to ideje koje su ovde veoma, veoma primenljive“, dodaje ona.

Forum bez detalja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, tokom sastanka sa predsednicom Mađarske Katalin Novak u Beogradu 9. septembra, da će Srbija nastaviti da uči od Mađarske o porodičnoj politici.

Novak, koji je ranije bio ministar za porodična pitanja, najavio je u Beogradu osnivanje Foruma predsednika prijateljskih porodica.

Ona je tada pozvala Vučića kao prvog predsednika da se pridruži jer je „dokazao koliko se zalaže za porodice”.

Orbanova vlada se u javnosti predstavlja kao borac za „tradicionalne porodične vrednosti”.

Međutim, mađarski premijer u porodičnoj politici zastupa i antiimigrantske stavove. On smatra da imigracija ne može biti rešenje za povećanje nataliteta.

Osim toga, promovišući porodičnu politiku, Orban iznosi diskriminatorske stavove, poput ocena da se koncept porodice na Zapadu relativizuje uz pomoć „rodne ideologije i LGBT lobija”, piše RSE.

Zbog svog odnosa prema migrantima i LGBT populaciji, između ostalog, Orban je na meti kritika Evropske unije.

Tako je Evropska komisija 5. jula izvela Mađarsku pred Evropski sud pravde zbog zakona o zabrani LGBTK sadržaja za maloletnike.

Šta Vlada Srbije kaže o mađarskom modelu?

Prema zvaničnim saopštenjima, Srbija je samo u 2021. godini izgubila više od 74.000 stanovnika, što je otprilike iste veličine kao i grad Zrenjanin u severoistočnoj Srbiji.

Popis stanovništva u Srbiji biće organizovan od 1. do 31. oktobra.

Neke od mera kojima Vlada Srbije pokušava da zaustavi pad stanovništva sadržane su u izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz decembra 2021. godine.

Zakonskim izmenama u Srbiji roditeljski dodatak povećan je sa 100.000 dinara (oko 850 evra) na 300.000 dinara (oko 2.500 evra).

Ovaj dodatak se isplaćuje jednokratno i odnosi se na prvo dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Druga nova mera populacione politike su sredstva za izgradnju, učešće u otkupu, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Zakon predviđa da svaka majka može da ostvari ovo pravo za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Šta kažu udruženja?

Predsednica udruženja „Majke su zakon“ Tatjana Macura rekla je za RSE da su neka mađarska rešenja primenljiva u Srbiji, ali neka nisu.

Udruženje „Mame su zakon“ bavi se zaštitom ljudskih prava u oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice, majke i dece. Između ostalog, rade na poboljšanju položaja preduzetnica u korišćenju trudnoće, porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta.

Macura je objasnila i da Mađarska za ove politike izdvaja mnogo veći procenat BDP-a od Srbije koja, kako je navela, nema toliko novca.

On navodi da je podrška porodicama sa troje i četvoro dece u Srbiji dovela do povećanja broja ovih porodica. Međutim, dodaje da je njihov udeo u ukupnom broju porodica mali.

Fokus se mora staviti na porodice koje čekaju prvo, a posebno drugo dete“, smatra ona.

Macura, bivša poslanica opozicije u Skupštini Srbije, ocenjuje da Vlada Srbije nema porodičnu politiku za period koji nastupa nakon završetka porodiljskog odsustva i odsustva za negu deteta.

Šta predviđaju mađarska rešenja?

Roditeljima je pred izbore u aprilu ove godine vraćen porez na dohodak koji su platili u prethodnoj godini. Ovo je bila jednokratna akcija. Porezom na dohodak se oporezuju prihodi građana.

Od 2020. godine, majke sa najmanje četvoro dece ne plaćaju porez na dohodak građana. Takođe, roditelji plaćaju manji porez na dohodak.

Postoji nekoliko povoljnih kredita za kupovinu kuće, renoviranje, kupovinu automobila.

Žene mlađe od 40 godina koje se prvi put udaju imaju pravo na subvencionisani kredit od deset miliona forinti (25.000 evra). Trećina duga se oprašta kada se rodi drugo dete, a ceo kredit posle trećeg deteta.

Postoji i beskamatni kredit do 25.000 evra za mlade bračne parove koji planiraju da postanu roditelji.

Glavna kritika sadašnjeg sistema koja se može čuti u mađarskoj javnosti je da uglavnom pomaže srednjoj i višoj srednjoj klasi.

Kako se subvencije daju u vidu poreskih olakšica i povoljnih kredita, ako zarađujete više, dobijate više.

Kako Orban brani porodicu?

„Potrebna su nam mađarska deca“, rekao je mađarski premijer Viktor Orban kada je najavio poreske i kreditne olakšice za porodice u februaru 2019. kao deo napora da se poveća natalitet.

Međutim, Orban smatra da migracije ne bi trebalo da budu odgovor na pad nataliteta u Evropskoj uniji.

Upravo to stoji u Deklaraciji koju su potpisali lideri zemalja Centralne Evrope na Demografskom samitu u Budimpešti u septembru 2021. godine.

Povećanje broja evropske dece ključno je za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih verskih tradicija za buduće generacije“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici su premijeri Mađarske, Poljske, Češke, Slovenije i predsednik Srbije, koja nije članica EU.

Demografski samit se održava svake dve godine u Budimpešti, u organizaciji mađarske vlade, sa ciljem da podstakne „hrišćanski parovi” da imaju više dece.

Na poslednjem samitu jedan od govornika bio je Majk Pens, bivši potpredsednik SAD u administraciji predsednika Donalda Trampa.

Orban je sa ovog samita 2021. rekao da „Mađarska mora da se brani jer zapadna levica napada”.

„Pokušava da relativizuje koncept porodice, a njihovo oruđe za to su rodna ideologija i LGBTK lobi, koji napadaju našu decu“, rekao je Orban.

U julu, Orban je izazvao talas oštrih kritika kada je upozorio na mešanje sa „neevropljanima“ u govoru u rumunskom regionu Transilvanije, gde živi značajna etnička mađarska manjina.

Nekoliko dana kasnije, tokom posete susednoj Austriji, branio je svoje komentare rekavši da oni predstavljaju „kulturno, civilizacijsko stanovište“.

Kako komentarišu Orbanove stavove u Beogradu?

Upitana za Orbanove stavove da „LGBT lobi i rodna ideologija” relativizuju pojam porodice, Slavica Đukić Dejanović je odgovorila da ne bi komentarisala zašto neko daje izjave o tome šta misli o LGBT populaciji.

Usmeravanje državne politike na rešavanje porodičnih pitanja apsolutno ne može i ne sme da uguši nikakvu slobodu“, kaže savetnik predsednika Vlade Srbije.

Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon” navodi da su Orbanovi stavovi lažni i čisti populizam.

„Vođe umesto da se bore sa izmišljenim neprijateljima, mnogo je celishodnije da zaista pokušaju da reše probleme“, smatra Macura.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji vodi i vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), održava dobre odnose sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kojeg u izjavama naziva prijateljem.

Vučić je Orbanu 16. septembra uručio najviše odlikovanje Srbije – Orden velike ogrlice – kao „izuzetnog prijatelja Srbije”.

Političar Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da u populacionoj politici Mađarske vidi klasičnu desničarsku demagogiju.Liga socijaldemokrata Vojvodine je regionalna stranka koja deluje u Vojvodini, gde živi najveća populacija Mađara u Srbiji. Ova stranka deluje u opoziciji na republičkom nivou, dok je u Vojvodini, u gradu Novom Sadu, deo vlasti.

„Ne bih uzeo Mađarsku kao sjajan primer“, kaže on.

Umesto toga, smatra da je mnogo bolje primeniti metode Danske, Islanda, Novog Zelanda, Kanade.

„Te zemlje rade na privlačenju i stimulisanju imigracije. Primer Norveške je da nikada nije imala tako naseljen sever zemlje“, kaže Marton.

Radosavljević: Populaciona politika nije davanje novca

Srpski politikolog Duško Radosavljević rekao je za RSE da ne mogu da preduzimaju gotove populističke mere iz zemlje sa mnogo boljom ekonomskom situacijom.

„Treće dete, četvrto dete, peto dete, to nije populaciona politika. Populaciona politika je da poboljšamo ekonomsku situaciju, da imamo pravac razvoja, da mladi ostanu“, kaže Radosavljević.

Da li je moguće da država mladima daje kredit od 1 odsto za stan, da li država može da obezbedi dovoljan broj mesta za decu koja će se roditi“, dodaje on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na nedavnom sastanku sa predsednikom Mađarske da populacione mere u Srbiji daju rezultate uglavnom u ruralnim, ali ne i u urbanim sredinama.

Kako je preneo, Katalin Novak ga je posavetovala šta još može da se uradi.

Forum predsednika prijateljskih porodica trenutno je nepoznat

Jedan od modela po kome zvaničnici planiraju da razvijaju populacionu politiku je Forum predsednika ljubaznih porodica.

Osim što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti član tog Foruma, drugih detalja o ovom telu nema.

Slavica Đukić Dejanović, savetnica predsednika Vlade Srbije, uverena je da će autoritet predsednika podići vidljivost teme.

On dodaje da će svoje mišljenje dati stručnjaci iz različitih oblasti.

S druge strane, Tatjana Macura iz udruženja „Mame su zakon” smatra da uspeh te inicijative zavisi od stvarne predsedničke moći.

Ona navodi da svakoj inicijativi koja vodi ka dobrim rešenjima treba dati šansu, testirati i utvrditi da li je to zaista nešto što daje pozitivne rezultate ili je populizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari