Borelj: Lajčak i Eskobar iduće sedmice u Prištini i Beogradu da obnove Dijalog 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Izaslanik EU za Dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak iduće sedmice će putovati na Kosovo i u Srbiju zajedno s pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom s ciljem da se na sastancima s tamošnjim političkim vođama poradi na tome da se Dijalog nastavi, izjavio je danas u Briselu visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Borelj je to rekao posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i naglasio da „pozdravlja spremnost Srbije da se angažuje u Dijalogu“, dok je upozorio da vlasti u Prištini „u ovom trenutku pokazuju znatnu uzdržanost da se sedne za pregovarački sto“.

Visoki predstavnik EU je na zajedničkoj konferenciji za štampu s premijerkom Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom za proširivanje Oliverom Varheijem dodao da će „jasno predočiti Kosovu da je dijalog presudan za napredak na evropskom putu“.

„Mi ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom) Lajčakom nastaviti da pripremamo novu rundu dijaloga u Briselu, ali to će dogoditi samo ako obe strane spremne da se dobiju povoljni rezultati i opipljiva ostvarenja“, naveo je Borelj.

I, kako je istakao, „tom cilju cemo ja i gospodin Lajčak nastaviti da radimo s obe strane, a posebno s Kosovom koje u ovom trenutku pokazuje znatnu uzdržanost da sedne za pregovarački sto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.