Borelj: Beograd i Priština da iskoriste novi zamah u Dijalogu i gledanju na region u EU 1Foto: Beta/European Council/Mario Salerno/DS

Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji (EU) i postignu sveobuhvatni sporazum koji je „put u evropsku budućnost“, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

Borelj je to rekao uoči današnjeg sastanka u Briselu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija na kojem će u ime EU učestvovati i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i on.

Borel je istakao da „ohrabruje Vučića i Kurtija da neodložno nastave sastanke Dijaloga i usredsrede se na postizanje rezultata uprkos svim postojećim teškoćama“.

„Znam, mi znamo da taj Dijalog neće biti lak, ali taj proces i iskreno angažovanje obe strane su nužni za dobrobit ljudi Kosova i Srbije“, napomenuo je Borelj.

I, kako je stavio do znanja, „da budemo jasni, Dijalog i njegov ishod su put u evropsku budućnost obe strane, a u medjuvremenu su postignuti mnogi rezultati za njihove gradjane“.

„To su, na primer, ugradjivanje policije i pravosudja severa Kosova u kosovski sistem, ubiranje carinskih prihoda od trgovine sa Srbijom, kao i punopravno članstvo u razne regionalne organizacije i inicijative“, dodao je čelnik Evropske službe za spoljne poslove i bezbednost (EEAS).

„Evropska unija i ja lično smo smo se založili i želimo brzi napredak da bi se konačno prošlost ostavila iza, da se postigne sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da evropska budućnost postane stvarnost“, naglasio je Borelj.

„Ovo je novi zamah i moramo ga iskoristiti, to je novi zamah“, kako je ukazao,“u Evropi kad je reč o raspravama o Zapadnom Balkanu i važno je za ceo region da se ova prilika iskoristi“.

„To je prilika za ceo region, a ne samo za Kosovo i Srbiju zato što su odnosi izmedju njih veoma važni za stabilnost celog tog područja“, rekao je Borel zaključivši da bi „dugoročna stabilnost, ekonomski napredak regiona bez sporazuma Kosova i Srbije bili ugroženi“.

Borelj i Lajčak danas će u Briselu najpre posebno razgovarati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da bi uoči zajedničkog sastanka utvrdili s kakvim su predlozima dve strane doputovale u Brisel.

Prema planu sastanaka očekuje se da zajednički sastanak Kurtija i Vučića sa zvaničnicima EU počne oko 10.30.

Nije najavljena zajednička konferencija za novinare učesnika sastanka, ali se očekuje da se Vučić i Kurti odvojeno posle runde dijaloga obrate medijima.

Najavljeno je da će završnu izjavu o ishodu sastanka dati specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.