Borelj: Beograd i Priština moraju pokazati spremnost da se opasna napetost smanji 1Foto:AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je danas da je Zapadni Balkan sada suočen s „najozbiljnijom i najopasnijom krizom od 2013. godine“ i naglasio da EU smatra da Beograd i Priština „moraju pokazati spremnost da se ta opasna napetost smanji“.

Borelj je po završetku zasedanja šefova diplomatija EU saopštio da će na rešavanju krize početi da rade glavni pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine, i da kosovski predstavnici već dolaze u Brisel večeras.

Po njegovim rečima, kosovski Srbi treba da se vrate u institucije, a vlasti u Prištini da „pokažu savitljivost oko automobilskih tablica i rade neodložno na primeni sporazuma o Zajednici srpskih opština“.

„Ja sam spreman da sazovem vođe dve strane ako pregovarači ostvare napredak o praktičnim rešenjima za pitanje isticanja roka za automobilske tablice 21. novembra, inače ćemo se suočiti s opasnom situacijom“, istakao je Borelj.

On je upozorio da vakuum posle povlačenja srpskih policajaca, sudija i drugih predstavnika iz institucija na severu Kosova može stvoriti opasnu situaciju.

Borelj je šefove diplomatija izvestio o razgovorima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem ovog vikenda u Parizu, „s ciljem da se u odnosima Kosova i Srbije izbegnu nepotrebna i kontraproduktivna zaoštravanja koja poprimaju veoma, veoma opasne razmere“.

„Obe strane moraju hitno naći rešenja da se nađe izlaz i smanji napetost i ni za jednu stranu nije dopustivo da krši ili se oglušuje o svoje obaveze iz dijaloga“, ukazao je visoki zvaničnik Unije.

Ruska agresija na Ukrajinu nanosi štetu Zapadnom Balkanu i zato Evropska unija ojačava svoje angažovanje, jer dodao je Borelj, Zapadni Balkan ostaje strategijski prioritet i budućnost regiona je u EU.

To je i poruka Unije uoči predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan 6. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari