Borelj: Hitno potreban napredak u dijalogu Beograda i Prištine 1Žozep Borelj Foto EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Parizu da je hitno potreban napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Posle sastanka na marginama Pariskog mirovnog foruma, Borelj je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o regionalnoj saradnji, borbi protiv korupcije i evropskim integracijama.

„Dobar sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog mirovnog foruma. Razgovarali smo o regionalnoj saradnji i borbi protiv korupcije i hitno potrebnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine. Bilo je reči i o evropskim integracijama i o predstojećem sastanku Saveta EU za spoljne poslove o Zapadnom Balkanu“, naveo je Borel na Tviteru.

Šefovi diplomatija članica EU u ponedeljak će u Briselu razmatrati dokument koji je pripremio Boreljov kabinet, u kojem se navodi da je politička situacija na Zapadnom Balkanu poslednjih meseci „sve izazovnija“, uz produbljivanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na severu Kosova i medjupartijske podele u Crnoj Gori koje „parališu politički sistem“ u toj zemlji.

Kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, u dokumentu se navodi da je atmosfera oko dijaloga o normalizaciji odnosa „i dalje izazovna“ i da „u poslednjih nekoliko meseci nije postignut dodatni napredak“.

„Strane treba ohrabriti da se konstruktivno angažuju i ostvare pozitivne rezultate, uključujući regionalne sporazume u vezi sa zajedničkim regionalnim tržištem, i da se uzdrže od jednostranih akcija i retorike koja izaziva podele, posebno u vezi sa severom Kosova“, navodi se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari