žozep boreljFoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

EU smatra da je odluka Prištine da ne omogući održavanje srpskih izbora na Kosovu suprotna posvećenosti Kosova evropskim vrednostima i principu zaštite demokratskih prava njegovih građana, uključujući i nevećinske zajednice.

To je naveo visoki predstavnik EU Žozep Borelj u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Žan-Pol Garoa (Jean-Paul Garraud).

Borelj je ukazao da održavanje srpskih izbora na Kosovu nije dogovoreno u okviru Dijaloga (Beograda i Prištine)  koji se vodi uz posredovanje EU, ali je podsetio do je do sada postojala praksa koja je omogućavala glasanje na Kosovu, uz podršku OEBS i EU.

To je bila najizvodljivija opcija i za izbore održane 3. aprila 2022, naglasio je podsetivši da je EU  aktivno podržala usaglašene napore međunarodne zajednice da pronađe rešenje koje bi omogućilo biračima sa pravom glasa na Kosovu da ostvare svoje demokratsko pravo i učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji 3. ​​aprila i da žali što nije postignut konsenzus o tome.

Na pitanje o tretmanu Srbije i Turske u pogledu sankcija Rusiji Borelj je odgovorio da u skladu sa svojim odgovarajućim pregovaračkim okvirima, od Srbije i Turske se očekuje da postepeno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama i pozicije u međunarodnim organizacijama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući i restriktivne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari