Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel na nastavak dijaloga 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su dobili poziv od šefa evropska diplomatije Žozepa Borelja da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz evropskih izvora.

Poziv je došao u vreme pojačanih tenzija na Kosovu nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema graničnim prelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada je najavila da će odgoditi provedbu odluka kada se sklone blokade.

U ponedeljak je pre podneva počelo uklanjanje jedne od barikada koje su lokalni Srbi na severu Kosova postavili zbog odluke Vlade Kosova da počne izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije.

Izvori u Briselu upozoravaju da su tenzije direktna posledica nedostatka volje lidera da sednu za stol i nastave briselski dijalog. Zvaničnici u Briselu su podvukli da je bilo planirano da se održi nova runda na nivou lidera pre početka letnjih odmora u EU.

„Zbog te činjenice (što nije došlo do susreta) mi sada imamo tenzije. Tenzije koje imaju potencijal eskalacije jer mi imamo ponovo tačku paljenja. Svaki odgovorni političar bi seo u avion i došao što je pre moguće u Brisel da bi pronašao rešenje“, rekao je za RSE, pod uslovima anonimnosti jedan evropski zvaničnik.

Kako je potvrđeno u Briselu, predstavnici EU su bili u stalnom kontaktu sa Prištinom i Beogradom u toku nedelje, 31. jula, dok su trajale tenzije zbog odluke Kosovske vlade o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Odluka je trebala da se primenjuje od 1. avgusta 2022. ali zbog tenzija na severu Vlada Kosova je odlučila da odloži primenu za mesec dana, odnosno od prvog septembra ove godine. Pod uslovom da barikade koje su lokalni Srbi postavili na severu Kosova prema dva granična prelaza budu uklonjene.

Evropski šef diplomatije Borelj je u noći između 31. jula i 1. avgusta pozvao ne hitno uklanjanje barikada na severu te je pozdravio odluku Vlade da odgodi primenu odluke.

Kako su objasnili izvori RSE, Boreljov poziv za dolazak u Brisel i nastavak dijaloga je otvoren i za sada nema određenog datuma kada bi se održala nova runda, jer, kako se objašnjava, sve zavisi od političke volje lidera Srbije i Kosova.

Ovi izvori, međutim, nisu jasno dali do znanja da li je poziv Borelja naišao na pozitivan odgovor srpskog predsednika i kosovskog premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari