Aktuelna situacija na severu Kosova: Uklonjene barikade na Jarinju, saobraćaj još ne funkcioniše, pojedine mere reciprociteta se ipak sprovode 1Foto: Privatna arhiva

Barikade na Jarinju su uklonjene, ali još nije pušten saobraćaj, javlja reporter RTS-a sa lica mesta. Više kamiona koji su od juče bili u barikadama u Rudaru, nedaleko od Kosovske Mitrovice, napustili su to mesto a put prema prelazu Jarinje je od 11.30 sati prohodan.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će odluka o reciprocitetu za dokumente iz Srbije biti odložena, čim se uklone sve barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova, prenosi Koha.

Evropska unija je uverena da se dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, naglasivši da se „EU ne bi angažovala da nije uverena da će se naći rešenje“ i zato je pozvala obe strane da dođu na razgovore u Brisel.

Monaško bratstvo Visokih Dečana saopštilo je da međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine, i da kosovska vlada pokazuje nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predsednik Srpske liste Goran Rakić održaće danas vanrednu konferenciju za medije.

Konferencija je zakazana u 15.00 sati, u zgradi Vlade Srbije, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako je javio internet portal Kossev.info, medju najmanje osam kamiona koja su napustila mesto barikada, vidjeno je i jedno sa oznakama OSCE, i jedno KFOR-a.

Na licu mesta trenutno se nalazi veliki broj novinara, dok gradjana koji su se juče okupili u znak protesta zbog najave iz Prištine da srpska dokumenta od 1. avgusta neće važiti na Kosovu, gotovo da i nema.

Broj pripadnika Kosovske policije izuzetno je mali.

Neposredno nakon uklanjanja barikada novinari su u Rudaru pokušali da postave pitanje potpredsedniku Srpske liste i poslaniku u kosovskoj skupštini Igoru Simiću, koji se nalazio na licu mesta, ali je on odbio da odgovari poručivši da je „odgovoran srpskom narodu“, a ne novinarima.

Barikada u mestu Gornje Jarinje na putu ka administrativnom prelazu Jarinje, gotovo je uklonjena, a uklanjaju se i druge barikade koje su Srbi postavili u nedelju uveče u znak protesta zbog odluke Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila, javio je portal Kosovo Online.

U Gornjem Jarinju prvo su sklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak koji je prosut po putu, javio je izveštač Tanjuga sa terena. Okupljeni Srbi su se razišili sa mesta barikada.

 

Po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kosovska vlada ranije je saopštila da će odložiti primenu mere o dokumentima i tablicama, do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas, komentarišući to što je Priština odložila sprovodjenje odluke o ličnim kartama i tablicama za 30 dana, da tih mesec dana mora da se iskoristi za dogovor i da sada diplomatija treba da radi.

Građani se okupljali na barikadi u Rudaru

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a jutros je pristizao sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javio je izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

U Kosovskoj Mitrovici i duž puta, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku mogu se videti bilbordi i plakati „Ovo je ZSO“.

Na prelazu Merdare izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama

Situacija na administrativnom prelazu Merdare nije se značajno promenila u odnosu na sinoć, kada je takođe normalno funkcionisao, osim što se kolona dugačka oko pet kilometara smanjila.

Na prelazak administrativne linije se sada čeka oko pola sata, a u koloni su uglavnom kosovski Albanci koji iz evropskih zemalja dolaze na odmor.

Oko tri sata nakon ponoći kosovski policajci su počeli da izdaju propratne papire ljudima sa srpskim ličnim kartama, što je trajalo samo oko sat vremena, ali je nastavljeno jutros oko sedam sati, javlja reporter RTS-a.

Propratni dokumenti sadrže broj lične karte, ime i prezime i na njima piše da je nosilac obavezan da sve vreme papir ima kod sebe i da u slučaju da ga izgubi mora da se javi kosovskoj policiji. Dokument važi tri meseca, tačnije do 30. oktobra ove godine.

Na dokumentu se takođe nalazi na kom administrativnom prelazu i u koliko sati je osoba ušla.

Svaki putnik sa srpskom ličnom kartom, dužan je, kako je objašnjeno ekipi Tanjuga, da taj dokument preda prilkom izlaska sa teritorije Kosova i Metohije.

Takođe, građani sa srpskim registarskim tablicama u obavezi su da prilikom ulaza državne simbole na srpskim registraskim tablicama prekriju takozvanim stikerima.

Sinoć je bila kolona od pet do šest kilometra, na prelaz se čekalo sat i po vremena, ali od jutros nema gužvi, čeka se 10 minuta.

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije.

Na Jarinju i dalje barikade

Preko administrativnog prelaza Jarinje i dalje se ne može na teritoriju Kosova i Metohije ni pešice, iako je bilo najava da će saobraćaj biti uspostavljen tokom prepodneva.

Ipak, to bi trebalo da se dogodi u narednih sat ili dva, javlja reporter RTS-a.

Građani pristižu automobilima, ali su obaveštavani da nema prolaza, pa se formira kolona kamiona, ali i automobila koji čekaju da administrativni prelaz bude otvoren.

Jutros je jedan meštanin hteo pešice da pređe, ali su ga pripadnici kosovske policije vratili nazad, javlja RTS.

Ne može se ni sa severa Kosmeta ka centralnoj Srbiji, o tome policija u Rudnici obaveštava sve vozače i upućuje ih na Merdare preko Kopaonika.

Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na alternativne prelaze.

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare.

Prema nekim informacija na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Prema nekim informacija na Brnjaku nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom osvanule su jutros sa porukama „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da je počela podela dokumenta za ulazak i izlazak na prelazima Kosova za građane Srbije, sa izuzetkom punktova Jarinje i Brnjak koji ostaju zatvoreni zbog, kako je naveo, barikada koje su uspostavile „ilegalne strukture Srbije“.

Noć je protekla mirno, manje su tenzije.

Na severu Kosova, na putevima koje vode prema prelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku, u ponedeljak ujutro još postoje barikade koje su postavili Srbi, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenik šefa policije za severnu regiju Besim Hoti.

„Situacija se nije promenila. Situacija je mirna, ništa se nije dogodilo. Barikade su tu i dalje prisutne, ali da vidimo danas tokom dana što će biti nakon odluke koja je donesena“, rekao je Hoti za RSE.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti.

Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je „dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija“.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku „Kosova da prihvati predlog Borelja o odlaganju odluke o tablicama i dokumentima za mesec dana“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mera na 1. septembar.

„Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU“, napisao je Borelj na Tviteru.

Vlada Kosova je saopštila sinoć da je spremna da odloži primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, kada će sve barikade biti uklonjene i da će uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke.

Usled pomenute odluke i posle sirena za uzbunu koje su se oglasile oko 17.30 sati, Srbi na severu Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Oko 20.45 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari