Šta Gardijan piše o neredima na severu Kosova? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Britanski Gardijan jutros piše o tome kako je Kosovska vlada odložila primenu odluke kojom bi se Srbi na severu zemlje obavezali da se prijave za automobilske tablice koje izdaju prištinske institucije nakon porasta tenzija između policije i lokalnih zajednica.

Demonstranti su kasno u nedelju parkirali kamione napunjene šljunkom i drugom teškom mehanizacijom na putevima koji vode do dva granična prelaza, Jarinje i Brnjak, na teritoriji gde Srbi čine većinu. Kosovska policija saopštila je da mora da zatvori granične prelaze.

„Ukupna bezbednosna situacija u severnim opštinama Kosova je napeta“, navodi se u saopštenju misije KFOR-a na Kosovu. U saopštenju se navodi da KFOR „budno prati“ i „spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena“.

U Moskvi, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova okrivila je za pojačanu napetost ono što je nazvala „neosnovanim diskriminatornim pravilima“ koje su nametnule kosovske vlasti.

Četrnaest godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, 50.000 Srba koji žive na severu koristi registarske tablice i dokumenta koja su izdale srpske vlasti, odbijajući da priznaju institucije u glavnom gradu Prištini. Kosovo je kao nezavisnu državu priznalo više od 100 zemalja, ali ne i Srbija ili Rusija, piše Gardijan.

Vlada premijera Aljbina Kurtija saopštila je da će Srbima dati prelazni rok od 60 dana da dobiju kosovske registarske tablice, godinu dana nakon što su odustali od pokušaja da ih nametne zbog sličnih protesta.

Vlada je takođe odlučila da od 1. avgusta svi građani Srbije koji posećuju Kosovo moraju da dobiju dodatni dokument na granici da im se odobri ulazak. Slično pravilo beogradske vlasti primenjuju na Kosovare koji posećuju Srbiju.

Međutim, nakon tenzija u nedelju uveče i konsultacija sa ambasadorima EU i SAD, vlada je rekla da će odložiti svoj plan za mesec dana i početi da sprovodi 1. septembra.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odlaganje.

„Očekujte da se sve blokade na putu odmah uklone“, naveo je Borelj u tvitu, dodajući da bi otvorena pitanja trebalo rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Ranije u nedelju, policija je saopštila da je ispaljeno „u pravcu policijskih jedinica, ali na sreću niko nije povređen“. Takođe se navodi da su gnevni demonstranti pretukli nekoliko Albanaca koji su prolazili blokiranim putevima i da su napadnuti neki automobili.

Sirene za vazdušni napad čule su se više od tri sata u malom mestu Severna Mitrovica naseljenom uglavnom Srbima.

Pre godinu dana, nakon što su lokalni Srbi blokirali iste puteve zbog registarskih oznaka, kosovska vlada je rasporedila specijalne policijske snage, a Beograd je leteo borbenim avionima blizu granice.

Tenzije između Srbije i Kosova su i dalje visoke, a krhki mir na Kosovu održava misija NATO-a koja ima 3.770 vojnika na terenu. Italijanske mirovne snage bile su vidljive u Mitrovici i okolini u nedelju.

Gardijan takođe objašnjava da su se Srbija i Kosovo 2013. godine obavezale na dijalog koji je sponzorisala Evropska unija kako bi pokušali da reše otvorena pitanja, ali je postignut mali napredak.

Vlada Kosova je saopštila sinoć da je spremna da odloži primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, kada će sve barikade biti uklonjene i da će uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Usled pomenute odluke i posle sirena za uzbunu koje su se oglasile oko 17.30 sati, Srbi na severu Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Oko 20.45 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari