Posle sirena za uzbunu na severu Kosova usledile blokade puteva, Brnjak i Jarinje zatvoreni (VIDEO, FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, u nedelju oko 17.30 sati, kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić, javila je Radio Slobodna Evropa. Oko 20.45, a potom i oko 22.30 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kako Danas saznaje, Srbi su postavili barikade i u selu Rudaru nadomak Zvečana i u selu Zupče nadomak Zubinog Potoka.

To je za KoSSev potvrdio i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno niti postoji takva namera“, kazao je Hoti za KoSSev.

Apelovao je na građane da ostanu mirni.

Pola sata pre ponoći, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom nemira na Kosovu, kazavši da se radi na smirivanju tenzija, te da je čitava sutuacija već unapred bila isplanirana duže vreme.

„Završili smo sastanak u Generalštabu, razgovor je protekao u korektnoj atmosferi“, kazao je predsednik uživo u telefonskom uključenju na televiziji Pink, u emisiji u kojoj, između ostalih, gostuju Vladimir Đukanović, Goran Vesić i Nebojša Krstić.

Nekoliko minuta posle ponoći, kosovski mediji su objavili da je premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatio predlog ambasadora SAD Džefa Hovenijera da se sprovođenje reciprociteta odloži za 30 dana.

Policija Kosova saopštila je večeras da se na nekoliko lokacija na severu Kosova čula pucnjava i da su neki od pucnjeva bili usmereni na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi za Danas ističe da je situacija na severu Kosova trenutno napeta, da su na ulicama vičeni civili sa fantomkama, ali i da očekuje da će „srpska strana svakog dana da zaoštrava situaciju“.

Šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja ocenio je da su barikade na severu Kosova podigli lokalni Srbi po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je putem video poruke reagovao na nedavna dešavanja na Severu. On je kazao da su pre početka primene reciprociteta sa Srbijom „nelegalne srpske strukture na severu počele da blokiraju puteve“.

Jedini krivac za trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji jeste Aljbin Kurti koji svojim neuračunljivim potezima izaziva novu krizu na prostoru Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Reč je o ratu dezinformacijama. To je u ovom trenutku najopasnije i mora hitno da se spreči, s obzirom na to da stvara paniku među narodom, odnosno Srbima na severu Kosova. Aktivnu ulogu u tome imaju razni botovi koji su predstavljeni kao ruski i ukrajinski – kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova, komentarišući aktuelnu krizu na severu Kosova.

Odluka vlasti u Prištini da od 1. avgusta počnu da primenjuju neosnovana diskriminaciona pravila o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registarskih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova, saopštilo je večeras Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik za Balkan bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, ocenio je na Tviteru da je odluka premijera Aljbina Kurtija da se odbace srpske registarske tablice i lične karte nepotrebna.

Policija Kosova: Zatvorena granica za putnički saobraćaj i vozila na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje

Policija Kosova saopštila je da su granični prelazi Brnjak i Jarinje zatvoreni nakon blokade puteva.

„Policija Kosova zatvorila je granicu za putnički saobraćaj i vozila na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade puteva ka pravcu graničnih prelaza Jarinje i Brnjak“, napisali su na svom fejsbuk profilu.

Policija apeluje na građane da za promet koriste druge granične prelaze.

Pojačane snage policije u blizini mosta u Kosovskoj Mitrovici

Pojačane snage policije Kosova nalaze se na mostu na Ibru koji deli severni od južnog dela Mitrovice, javljaju večeras reporteri Koha.net-a.

U blizini mosta vide se specijalne jedinice, kao i snage Kfora i italijanski karabinjeri, dok je automobilima zabranjeno kretanje u blizini mosta.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema pisanju RTK2, takav način blokade puteva lokalni Srbi su koristili i u septembru prošle godine kada je Vlada Kosova odlučila o meru reciprociteta za registarske tablice srpskih vozila, mera koja se nastavlja prelepljivanjem državnih simbola nalepnicama.

Prethodno su se u severnom delu Kosovske Mitrovici čule sirene koje se obično puštaju kada se poziva na neku organizaciju.

Sirene su bile veoma intenzivne jačine zvuka, mnogi građani su bili uspaničeni, a posebno ljudi sa malom decom koji su se zatekli na ulici, piše KoSSev.

U međuvremenu, međutim ovoj sireni pridružile su se i druge, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada.

Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

Prema pisanju portala Kosovo Online, građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske.

KFOR je saopštio da prati situaciju i prikuplja podatke.

„Što se tiče sirena za uzbunu koje se već sat vremena neprestano čuju u severnom delu Kosovske Mitrovice, KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije“, navedeno je iz sedišta KFOR-a.

Podsećamo, Premijer Kosova Aljbin Kurti održao je sednicu Saveta bezbednosti, na kojoj je razgovarano o bezbednosnoj situaciji u zemlji i međuinstitucionalnoj aktivnosti u cilju sprovođenja zakonitosti i vladavine prava na Kosovu.

Od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, trebalo je da počne primena odluke Vlade od 29. juna za početak konverzije registarskih tablica u zvanične Republike Kosovo i za granični prelaz sa privremenim deklaracijskim listovima koji zamenjuju lična dokumenta iz Srbije, kao i rok za prekrivanje srpskih državnih simbola i oznaka, za vozila koja ulaze na našu teritoriju, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, institucije su razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovođenje ovih odluka.

„Naše institucije su već razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovođenje ovih odluka i s tim u vezi uveravamo naše građane da će biti smanjena mogućnost zamene nelegalnih registarskih tablica, kao i prolaska građana na graničnim prelazima, biti obrađeno brzo, bez prepreka i u realnom vremenu“, navodi se u saopštenju.

Dalje se ističe da je odluka Vlade Kosova u funkciji bezbednosti, uspostavljanja javnog reda i zakonitosti vladavine prava. Stoga, institucije Republike Kosovo ostaju posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku bezbednosnu situaciju, uvek u koordinaciji i bliskoj saradnji sa strateškim partnerima.

Kako je danas istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovana i složena, koji, kako je rekao, misli da nikada Srbija nije bila u složenijoj situaciji nego danas.

„Doneli su odluku da nameću stvari na koje nemaju pravo, pre svega narodu na severu Kosova. Oni su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. To treba da počne večeras u ponoć“, naglasio je Vučić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari