Ministarstvo inostranih poslova Rusije: Odluka o zameni ličnih dokumenata i registarskih tablica korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova 1Foto: Pixabay/Fotiniya

Odluka vlasti u Prištini da od 1. avgusta počnu da primenjuju neosnovana diskriminaciona pravila o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registarskih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedna korak ka proterivanju srpskog življa sa Kosova, saopštilo je večeras Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ističe se da je cilj te odluke da se sa Kosova „istisnu srpske institucije koje obezbeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, prenosi Sputnjik.

Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni kada je reč o direktnom napadu na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji Zapad želi dodatno da neutrališe albanskim rukama, stoji u saopštenju.

Moskva je pozavala Prištinu, kao i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu.

Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspeh posredničke misije Evropske unije. To je i primer kakvo je mesto pripremljeno Beogradu u Uniji, koja prelaže Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari