Rada Trajković o trenutnoj ratnoj opasnosti na Kosovu: Ovakva destabilizacija ide u prilog samo Rusima 1foto-FoNet-Aleksandar-Levajković

Reč je o ratu dezinformacijama. To je u ovom trenutku najopasnije i mora hitno da se spreči, s obzirom na to da stvara paniku među narodom, odnosno Srbima na severu Kosova. Aktivnu ulogu u tome imaju razni botovi koji su predstavljeni kao ruski i ukrajinski – kaže za Danas Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa Kosova, komentarišući aktuelnu krizu na severu Kosova.

U međuvremenu, dodaje ona, javila se i Marija Zaharova, Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije koja ima, dodaje naša sagovornica, što se kaže, pored niz sopstvenih problema i aktuelanih problema sa svojim ratištem koji su Rusi otvorili u Ukrajini,

– Paniku na Kosovu su izazvali lažni ukrajinski botovi. Oni se predstavjaju kao ukrajinski sa nalogom da navijaju za Albance, a ustvari su isto Rusi. Kako bi izazvali antagonizam kod Srba, kao da je reč o jednom specijalnom ratu. Godinama se ne zna identitet botova koji se lažno predstavljaju, Sumnjam da se lažno predstavljaju. Hoće da utiču šire na javno mnjenje Srbije i regiona. U tom smisliu, odgovornost KFOR je ogromna. Oni moraju da izađu sa saopštenjem jer jedini njima sada mi faktički verujemo – ističe naša sagovornica.

Kako dodaje, to je za ovaj trenutak najvažnije, jer je trenutak vrlo opasan.

– Bez obzira koliko za ovu odluku Aljbin Kurti ima uporište u potpisanim dokumentima, on nije smeo da ga realizuje u avgustu mesecu bez dogovora i nekog razgovora sa Srbima sa Kosova. Posebno, ne u avgustu, jer je avgust mesec vreme kada su međunarodne institucije na odnoru i ne funkcionišu. Uvek smo se bojali ekstremista sa bilo koje strane u avgustu. I ovo upravo pokazuje da su oni našli termin kada je relaksiranija međunarodna zajednica, I to je strašno opasno – kaže rada Trajković.

Jednom smo zajedno sa crkvom, ističe ona, uspeli da sprečimo sukob koji je bio zajedno spremljen između Hašima Tačija i Aleksandra Vučića.

– Razbili smo to. Međutim, sada ponovo, sa Kurtijeve i Vučićeve strane, avgust je izabran za destabilizaciju. Ja ne znam da li je dogovor, ali su obojica uključeni u projekat destabilizacije. Mudra politika, posle rata, zaista ne ide u ovakve avanture, nego polako i dogovorno rešava probleme. Ako nije ruski uticaj i na jednog I na drugog… Jer, ovakva destabilizacija ne ide u prilog nikome, Samo Rusima – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari