Vlada Kosova: Odložena primena odluke o reciprocitetu za 30 dana 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Vlada Kosova je saopštila da je spremna da odloži primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, kada će sve barikade biti uklonjene i da će uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

U objavi na Fejsbuku navodi se da Vlada Kosova najoštrije osuđuje današnje blokiranje puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih nelegalnih objekata od strane naoružanih ljudi i da je reč o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednost građana i zemlje.

„Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i večeri koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd“, naglašavaju u Vladi Kosova.

Premijer Aljbin Kurti zajedno sa predsednicom Vjosom Osmani i zamenicima premijera Bislimijem i Gervalom razvili su kontakte i sastanke sa američkim i evropskim međunarodnim faktorima. Zahvaljujemo se međunarodnim partnerima, posebno američkom ambasadoru Džefriju Hoveniju, na zalaganju i doprinosu, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Sprovođenje odluke o reciprocitetu mera trebalo je da stupi na snagu danas u ponoć.

„Na osnovu ranije odluke Vlade Kosova, podsećamo da će od 1. avgusta 2022. godine za svako lice koje pređe državnu granicu Republike Kosovo s ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, biti obezbeđen dokument za ulaz/izlaz“, saopšteno je ranije iz kosovske vlade.

Kako su preneli prištinski mediji ranije, Kosovo time „na svojoj teritoriji“ poništava dokumenta koja su izdale srpske vlasti, kao meru reciprociteta prema Srbiji.

Ranije juče je javljeno da je pomeren i rok za primenu nalepnica na registarskim tablicama vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo i da će važiti do 31. oktobra.

„Naše institucije su već razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovodjenje ovih odluka, te s tim u vezi uveravamo naše gradjane da postoji mogućnost zamene nelegalnih registarskih tablica, kao i prolazak građana na tačkama – graničnim prelazima brzo, nesmetano i u realnom vremenu“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju nakon Saveta bezbednosti Kosova.

Usled pomenute odluke i posle sirena za uzbunu koje su se oglasile oko 17.30 sati, Srbi na severu Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Oko 20.45 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari