Kurti: Reciprocitet će biti odložen na 30 dana kad sve barikade budu uklonjene 1Foto: Twitter/@albinkurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će odluka o reciprocitetu za dokumente iz Srbije biti odložena, čim se uklone sve barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova, prenosi Koha.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije, sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečlom, rekao da postoji devet barikada na prelazima Jarinje i Bernjak i putevima koji vode ka tim prelazima.

„Granične tačke Jarinje i Bernjak i dalje su zatvorene, jer su putevi koji vode tamo i dalje blokirani. Na ostalim mestima na graničnim prelazima se izdaju ulazno-izlazne isprave. Vlada Kosova ponavlja obećanje da će, kada se uklone barikade na severu, primena dve vladine odluke, biti odložena do 1. septembra 2022. Severno od Ibra ima ukupno devet barikada, očekujemo da će sve one biti uklonjene danas. Naše mere su za zakonitost i demokratski poredak. Ne preduzimaju se nikakve mere na osnovu etničkog identiteta“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da Kosovu nije lako, jer „nelegalne strukture na severu podržava državni aparat Srbije“.

„Sinoć je pucano na policiju i postavljeno devet barikada sa ljudima. Ilegalne strukture Srbije postale su agresivne kao retko kada. Nije lako našoj zemlji jer ih podržava ceo državni aparat našeg severnog suseda. Na sreću, nema prostrelnih rana, kako je lažno prijavljeno“, dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari