Bilbordi sa porukama "Dobrodošli u ZSO" u četiri opštine na severu 1Foto: Printscreen/TV Most

Četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom osvanule su jutros sa porukama „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana vidljive su parole „Ovo je ZSO“, sa simbolima i porukama na engleskom jeziku koje govore o ovoj organizaciji.

Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u Severnoj Mitrovici, na bilbordima koji se nalaze na ulazima i izlazima u četiri opštine, piše Kosovo Online.

Sporazum o formiranju ZSO postignut je 2013. godine, pre tačno 3.391 dana, što Priština nije ispunila, a više puta prethodnih dana mogle su se čuti poruke i zahtevi Srba sa Kosova i Metohije da žele formiranje ZSO i da je to preuzeta obaveza koju Priština mora da ispuni.

Noć je protekla mirno, manje su tenzije.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku „Kosova da prihvati predlog Borelja o odlaganju odluke o tablicama i dokumentima za mesec dana“.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku Prištine o pomeranju mera na 1. septembar.

„Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihou integraciju u EU“, napisao je Borelj na Tviteru.

Vlada Kosova je saopštila sinoć da je spremna da odloži primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, kada će sve barikade biti uklonjene i da će uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Usled pomenute odluke i posle sirena za uzbunu koje su se oglasile oko 17.30 sati, Srbi na severu Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Oko 20.45 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari