Tadić: Za formiranje demokratske unije, ne obnavljanje DS 1Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Moja ideja o ukrupnjavanju građanskih demokratskih snaga ne podrazumeva ojačavanje bilo koje od postojećih opozicionih stranaka, već ujedinjavanje svih tih stranaka u novu političku snagu i dodatnu vrednost za koju nijedna pojedinačna postojeća stranka opozicije danas nema više potencijal.

Moja ideja nije obnavljanje ove DS, već formiranje mnogo veće i snažnije zajedničke političke organizacije sposobne organizaciono, infrastrukturno i idejno da se suprotstavi ovoj nakaradnoj vlasti. Bio sam jasan kada sam predložio formiranje svojevrsne demokratske unije sa zajedničkim organima svih stranaka koje su nastale iz nekadašnje DS, čime bi se sačuvali i različiti stranački identiteti, a time i povećao birački potencijal i šansa za smenu ove vlasti koja pokušava da uspostavi jednopartijski sistem u Srbiji i čini sve da usitni opozicioni tabor nakon svakih izbora. I zato je ujedinjavanje i ukrupnjavanje građanskih demokratskih snaga pretpostavka demokratske budućnosti ovog društva i efikasne borbe protiv naprednjačkog sistema vlasti“, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, odgovarajući na pitanje šta podrazumeva ideja o ponovnom okupljanju Demokratske stranke.

* Za razliku od Vas koji zagovarate ujedinjenje demokrata vaše bivše stranačke kolege, Šutanovac, Pajtić, Đilas međusobno se u ovoj kampanji razračunavaju, dajući šlagvort SNS za nove napade na opoziciju?

– Svakako ne gledam pozitivno na to, jer osnovno pravilo u izborima je ne činiti ništa što odgovara vašem protivniku, a Vučić je naš politički i ideološki protivnik. U politici veličina borbe u kojoj učestvujete određuje vaš politički identitet i veličinu takmaca, a borbe unutar opozicije su osuđene na male domete i mala dela. Ali uprkos ovakvim unutaropozicionim sukobima, ja ponovo pozivam sve bivše lidere DS-a i sve oni koji dele naše strateške ciljeve i zajedničke vrednosti građanskog, evropskog i demokratskog društva da sednemo nakon ovih izbora za zajednički sto i dogovorimo viši oblik političke saradnje u borbi protiv ovog autoritarnog režima.

* Vi ste pristali da budete u istoj koloni sa Zoranom Živkovićem uprkos ranijim neslaganjima. Da li vam je to palo teško?

– Potpuno je nebitno kako se ja osećam i ovim i bilo kojim drugim političkim povodom. Bitno je da se objedini svaki politički potencijal u Srbiji, jer antidemokratska pošast Vučićeve vlasti je mnogo veći problem za ovo društvo od svih naših razlika i sporova.

* Da li je opozicija, ipak, propustila šansu da na ovim beogradskim izborima bar uzdrma Vučićevu vlast?

– Ne. Dok god traju izbori, opozicija nije propustila takvu šansu, ali je i na ovim izborima nažalost propustila šansu da se ujedini, što bi sasvim sigurno značajno povećalo šansu da pobedi Vučića.

* Niste na listi vaše koalicije, ali ste ipak meta napada. Čak i Vučić kaže da mu odgovara kada ga mediji kritikuju jer pokazuje da sloboda medija postoji, što nije bio slučaj u vreme Tadića i Đilasa?

– Redovna sam meta naprednjaka i njihovih medija već šest godina i nekada se stiče utisak da me i dalje smenjuju sa vlasti, uprkos tome da je sva vlast od 2012. samo u njihovim rukama. Međutim, svakako ne bih voleo da me ovakva vlast hvali tako da svaki njihov napad primam kao kompliment i priznanje za ono što sam radio na demokratizaciji Srbije i njenom razvoju u enormno teškim okolnostima. A što se tiče slobode medija, svi koji poistovećuju nivo slobode medija u mom i Vučićevom mandatu zapravo rade isključivo u korist Aleksandra Vučića i njegovog poimanja demokratije.

* Kakav rezultat očekujete od Vaše koalicije i postoji li mogućnost nekih postizbornih koalicija i sa kim?

– Očekujem rezultat koji će nas dovesti do većine u Skupštini grada, bez SNS-a i njihovih javnih i pritajenih koalicionih partnera, poput Šešelja na primer.

* Zašto kažete da bi Vas bilo sramota da vladate kao Vučić?

– Vučić je svojom ekonomskom politikom uvećao nivo siromaštva u Srbiji u kojoj 2/3 stanovništva ne dostiže ni prosečnu platu, a u kojoj je uvećano bogatstvo samo bogataške elite. Mi smo po socijalnim razlikama pretposlednja zemlja u Evropi. Model njegove vladavine je filozofija Superhika koji otima od siromašnih i daje bogatima, a siromašne, poput penzionera kojima je oteo penzije, medijskim i psihološkim inženjeringom drži u stanju večne nade da će biti bolje bez mogućnosti da se suprotstave ovoj vlasti boreći se za puko preživljavanje. Svako normalan bi se stideo takvog načina vladanja, manipulacije ljudima, abnormalnim bogaćenjem najbogatijih, i starih Miloševićevih i Vučićevih novih partijskih tajkuna, slamanja demokratije i naprednjačkog otimanja skoro svih nezavisnih institucija koje smo izgradili nakon 5. oktobra.

Predsednik Srbije ne može da učestvuje na bilo kakvim izborima vređajući svoje političke protivnike. Ja kao predsednik Srbije to nikada nisam radio, čak ni kada su mi sadašnji naprednjaci, a tadašnji radikali, pretili javno ubistvom i nazivali me ustašom.

* Koliko je danas teško biti građanin Srbije?

– Ukupna atmosfera u Srbiji je nepodnošljiva. Vlast vređa dostojanstvo najsiromašnijih, a zdrav razum svih.

* Nije li ova kampanja sa velikim brojem lažnih lista pokušaj stvaranja jednopartijskog sistema u kome će opozicija postojati samo formalno i onda kada zatreba naprednjacima?

– Naprednjaci pokušavaju da stvore jednopartijski sistem od početka svoje vladavine 2012. godine, jer oni se hvale na sva usta činjenicom da imaju 750.000 članova, što je 10 odsto ukupnog stanovništva zemlje, taman koliko je procentualno imao i Savez komunista u SFRJ u vreme jednopartijskog sistema. A veliki broj lažnih lista svakako služi da usitni biračko telo opozicije. Zato pozivam građane da na izborima glasaju samo za stranke jasne opozicione orijentacije i organizaciono sposobne da se suprotstave ovoj vlasti.

* Vučić za april najavljuje predlog rešenja za Kosovo. Kaže da će izaći hrabro sa predlogom, ali to neće biti predlog „dragi Albanci, prepuštamo vam sve“, nego kompromisni predlog.

– Taj predlog neće izaći izvan osnovnog okvira Briselskog sporazuma čija je osnovna karakteristika uspostavljanje pravnog sistema nezavisnog Kosova na čitavoj teritoriji pokrajine, uključujući i sever. Briselski sporazum će dakle temeljno definisati Vučićev predlog. Nakon Briselskog sporazuma i nema baš još mnogo toga što bi se albanskoj strani dodatno moglo dati, osim javnog priznanja. U kontekstu toga ova Vučićeva populistička rečenica služi samo prikrivanju istinite rečenice – „Dragi Albanci, već sam vam prepustio skoro sve.“

* Čemu unutrašnji dijalog o Kosovu ako će predsednik sam izneti predlog?

– Služi samo kao alibi za ono što će Vučić pre ili kasnije reći, a na šta se već obavezao.

* Očekujete li da će ikada biti pronađene ubice Olivera Ivanovića i zašto kažete da je to ubistvo očekivana posledica patološki agresivne politike i retorike onih koji su na vlasti i u Beogradu i u Prištini?

– Nadam se da će ubice biti pronađene, ali još je važnije da budu pronađeni naručioci ovog ubistva. Svaka politika koja se zasniva na satanizaciji političkog protivnika i optužbama o nacionalnoj izdaji je pre ili kasnije uvod u politička ubistva. Ta politička kultura svojstvena je „profesionalnim patriotama“ koji od nacionalizma i huškanja na tzv. izdajnike podižu sebi popularnost među ojađenim stanovništvom, dok na drugoj strani u potaji kradu enormne količine novca. Svaki profesionalni patriota se kad-tad pokaže kao notorni lopov koji podstiče na nasilje i zločine.

* Verujete li Vučiću kada kaže da ne zna gospodina Radojičića iz Kosovske Mitrovice?

– Ne.

* Tvrdite da se vratilo vreme političkih ubistava. Koliko se Vi osećate sigurno i zašto EU praktično aminuje sve poteze ove vlasti?

– U Srbiji danas nijedan protivnik ove vlasti se ne može osećati sigurno, a EU će pre ili kasnije morati da otvori institucionalnu debatu zašto je dopuštala urušavanje demokratskih potencijala ovog društva, samo zarad servilne politike na temi Kosova od strane sadašnjeg režima.

Srbija je zemlja niske bezbednosti i mafijaških obračuna

* I dok vlast svakodnevno tvrdi da se žestoko obračunava sa kriminalom i korupcijom, Vi tvrdite suprotno. Kažete da je Beograd „centar organizovanog kriminala“.

– Pa Srbija je jedina evropska zemlja koja je ovih dana stavljena na crnu listu međuvladine agencije FATF za borbu protiv pranja novca i finansijske podrške terorističkim grupacijama, rame uz rame sa Irakom, Sirijom, Jemenom itd. Takva međunarodna potvrda stanja u Srbiji govori više od mojih reči. Srbija je danas zemlja niske bezbednosti, mafijaških ubistava na ulicama kao posledice borbe mafijaških klanova protiv kojih se država „bori“ zastarevanjem sudskih procesa i amnestiranjem kriminalaca. Podsećam vas da je ova vlast nakon izbora 2012. godine amnestirala hiljade kriminalaca iz zatvora kojima je u toj predsedničkoj kampanji obećala slobodu u borbi za njihove glasove i glasove članova njihovih porodica. Ta činjenica je temeljno odredila karakter našeg društva nakon 2012. godine. U suštini kriminalizacija našeg društva je bila njihovo predizborno obećanje, koje su zataškavali hapšenjem jednog tajkuna i montiranjem sudskih procesa protiv političkih protivnika.

* Idete i korak dalje i navodite da je Vučić šef tajkunske grupe, a ne predsednik građana Srbije.

– Kažem to na osnovnu činjenice da danas u Srbiji 20 odsto najbogatijih ima skoro 10 puta više od 20 odsto najsiromašnijih građana, a u EU je taj prosek upola manji. Uostalom, Vučić je u koaliciji sa Karićem, koji je jedan od barjaktara tajkunizacije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari