Borović (NS): Inflacija neodgovornosti i neznanja 1Foto: N1

Predsednik Odbora Narodne stranke (NS) za privredu i finansije Borislav Borović ocenio je danas da izjava guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković da je „krompir poskupeo 152 odsto jer su ljudi posle pandemije počeli da organizuju svadbe i slavlja i da je zbog povećane potrošnje (i suše) došlo do rasta cena krompira“, govori, kako je naveo, o elementarnom nepoznavaju razloga inflacije u Srbiji.

„Osim što je jedino pogodila sušu kao razlog, ostali deo izjave govori o elementarnom nepoznavaju razloga inflacije u Srbiji“, kazao je Borović, saopštila je NS.

On je podsetio da je osnovni cilj NBS postizanje i očuvanje cenovne stabilnosti i sprovođenje politike takozvane ciljane inflacije i da zato ne bi trebalo da postoji pozvanija institucija u zemlji od centralne banke koja bi mogla da odgovori na pitanje koji su razlozi rasta cena u Srbiji i koja bi sa Ministarstvom finansija predložila mere za ublažavanje negativnih efekata rasta cena.

„Izgleda, međutim, da nevolja Srbije nije samo inflacija kao ekonomski fenomen opšteg rasta cena, već i inflacija neodgovornih izjava povezanih sa inflacijom neznanja“, naveo je Borović.

On smatra da je izjava guvernerke o razlozima rasta cene krompira, s pravom izazvala buru nezadovoljstva u javnosti, jer „ono što zna svaki poljoprivredni proizvođač u Srbiji, izgleda ne zna guvernerka ili je to možda uopšte ne interesuje“.

„Rast cena krompira nije uzrokovan većom potražnjom nego velikim rastom ulaznih faktora koji utiču na krajnju cenu krompira. Cena gotovo svih inputa kod proizvodnje krompira su prosečno veće između 30 i 50 odsto. Samo je đubrivo poskupelo 300 odsto, a tu je i rast cena energenata povezanih sa proizvodnjom i transportom“, naveo je Borović.

Kako je u kazao, u pitanju je inflacija troškova, a ne inflacija tražnje, kako je izjavila guvernerka, kako kod krompira i drugih poljoprivrednih proizvoda, tako i ostalih proizvoda i usluga.

„Kada utvrdiš pogrešnu dijagnozu problema, kao što radi NBS i terapija će sigurno pogrešna. Umesto da se reaguje na prave uzroke inflacije, pre svega smanjivanjem PDV-a i ukidanjem ili smanjivanjem akciza, izgleda da se čeka smirivanje inflacije u svetu, odnosno da prođe sama od sebe“, kazao je Borović.

Zaključio je da će, čak i da se neutrališe efekat takozvane uvozne inflacije, „ona u Srbiji sa ovakvom reakcijom države ostati na visokom nivou sa ozbiljnim posledicama na standard građana i privredu zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.