"Botovanje" u zamenu za ugovor o radu 1Foto: Freeimages/Piotr Lewandowski

Profesorki engleskog jezika Mariji Petrović Stanković trebalo bi uskoro da bude ponuđeno radno mesto u OŠ „Marko Stojanović“ u Vračevom Gaju, izjavio je za Danas direktor te škole Dragoljub Sekulić.

Iako direktor tvrdi da je takav epilog „vrlo verovatan“ i da se stvari „finaliziraju“, profesorka Stanković za naš list kaže da za sada nije dobila nikakvu garanciju da će se to zaista dogoditi, ali da je spremna da prihvati novo radno mesto.

Kako saznajemo, aktuelni direktor trebalo bi da pređe na drugo radno mesto, a da na njegovu poziciju bude postavljen vršilac dužnosti, inače sadašnji nastavnik engleskog u toj školi. Time se oslobađa mesto za zaposlenje Marije Petrović Stanković, koja je nedavno dobila otkaz u belocrkvanskoj Gimnaziji, odnosno nije joj produžen ugovor na određeno vreme posle pet godina rada u toj školi.

Stanković smatra da je otkaz usledio nakon što je odbila da učestvuje u stranačkim aktivnostima SNS i „botuje“, što joj je savetovala direktorka Gimnazije i upućivala je na predsednika Skupštine opštine, inače poznatog lokalnog moćnika.

Komentar direktorke Gimnazije Adele Stanković juče nismo uspeli da dobijemo, pošto se na fiksni telefon škole niko nije javljao, zbog čega smo ostali uskraćeni za odgovor zašto je na radno mesto Marije Petrović Stanković primljeno čak četiri nastavnika.

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da ova nastavnica engleskog nije bila stručna za rad u školi, jer nije imala završen master, a da joj ugovor nije produžen jer su na njeno mesto primljeni stručni kadrovi.

– Tačno je da nemam master, a u Gimnaziji sam radila jer nije bilo odgovarajućeg kadra. Da je na moje mesto primljen neko ko je stručniji od mene ili sa liste tehnoloških viškova, ne bih se bunila. Međutim, moja norma je raspoređena na četiri nastavnika, od kojih je samo jedna koleginica profesorka engleskog, a ostatak časova je podeljen profesoru nemačkog, holandskog i istoričaru umetnosti – objašnjava Stanković, napominjući da njih troje nisu mogli biti na listi tehnoloških viškova za engleski jezik, te da nema zakonskog osnova da budu preuzeti.

U odgovoru koji je dobila od direktorke se ne navodi razlog zbog kog joj ugovor nije produžen već samo da se ugovor završava 31. 8. i da direktor ima diskreciono pravo da odlučuje koga će zaposliti. Naša sagovornica kaže da za nju nema mesta u dve belocrkvanske osnovne škole, iako u jednoj engleski predaje učiteljica, a u drugoj direktorkin suprug koji je završio političke nauke.

U školi OŠ „Marko Stojanović“ u Vračevom Gaju, gde bi navodno trebalo da bude primljena iako nije stručna, kažu da se niko sem nje nije javio za to radno mesto.

NJenu koleginicu Mirjanu Mitrović, profesorku matematike, od otkaza u Gimnaziji je po svoj prilici spasila trudnoća. NJen otac Slavoljub Mitrović uveren je da bi, da nije ostala u drugom stanju, sigurno ostala bez posla i veruje da se iza zavrzlame sa aneksom ugovora o radu, koji joj je na kraju dat i štiti je do kraja porodiljskog bolovanja, zapravo krije namera da je sklone.

I njoj je u školi preko direktorkinih „satelita“ savetovano da se u slobodno vreme bavi stranačkim aktivnostima – da ide na mitinge i „botuje“, na šta nije htela da pristane. Marija je bila učesnica protesta „1 od 5 miliona“, a njen otac je višegodišnji član SNS.

– Jesam i dalje član te stranke, ali ću posle svega dobro da razmislim o svemu – kaže Mitrović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari