Božinović: Poruke SB Srbiji su da mora menjati stav prema "kosovskoj državi u izgradnji", a Kosovu da se mane nacionalističkih ekscesa 1Foto FoNet Ana Paunković

„Sva je prilika da su velike sile, prihvativši vanrednu, i to još otvorenu sednicu SB, imale u vidu dvostruki cilj – da i srpskoj i kosovsko-albanskoj strani upute važne poruke. Kosovskoj, da im se politika prema srpskoj zajednici sve više svodi na haotične nacionalističke ekscese, a srpskoj da mora i sama menjati stav prema realnosti kako je oni vide – kosovskoj državi „u izgradnji“, navodi za Danas Milovan Božinović , ambasador u penziji.

Prema njegovim rečima poruka Saveta bezbednosti UN kosovskoj strani bila je da im se politika prema srpskoj zajednici sve više svodi na haotične, nacionalističke ekscese i da se ta istina ne može ni neutralisati, ni prikriti stereotipnim frazama o „najvišim standardima ljudskih prava“ i sličnim floskulama.

„Ako „normalizacija“ jednom treba da dobije šansu, onda samo tako što će prištinske vlasti, verovatno u jednom dužem procesu, pridobijati srpsku zajednicu na saradnju, izgraditi poverenje i ostaviti se preteće agresivne retorike. Zabrana dinara na način kako je urađena je čisti, i to ne prvi, antipod takvoj politici“, objašnjava Božinović.

Dodaje da je srpskoj državi poručeno da se njeni argumenti i briga za srpsku zajednicu ne odbacuju apriori – kao što srpski provladini mediji uporno ponavljaju – ali da zvanična srpska strana mora i sama menjati stav prema realnosti kako je oni vide – kosovskoj državi „u izgradnji“.

„Niko ne zna da li će srpska i kosovsko-albanska strana moći da nadmaše okvire nacionalističkig nadgornjavanja i krenu putem za šta su im ovom i ovakvom sednicom odškrinuta vrata. Odgovornost srpske vlade je veća, jer ova ograničena infuzija kiseonika ne treba da bude slavljena kao „pobeda nad Kurtijem“ već da se investira u jedan drugačiji, makar u začetku, dijalog sa albanskom zajednicom, i da ne potone u ambis isključivosti, pretnji a možda – ni od toga nismo daleko – i u fizičke sukobe“, komenariše sagovornik Danasa poruke iz Njujorka.

Za to je, kako kaže, verovatno, potrebna i jedna drugačija konfiguracija srpskih institucija na Kosovu, sa više izvornog kredibiliteta i rasterećena balasta marionetskog podaništva – a tu smo pred izazovom čije se rešenje ne nazire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari