Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 1Foto: printscreen / RTS

Na zahtev misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, danas u 21 čas počela je se vanredna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o skorašnjim potezima kosovske vlasti, za koje se u zahtevu navodi da su “u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN“.

Sednici su prisustvovali i predsednik Srbije Vučić i kosovski premijer Kurti, ispred koga je stajala pločica sa ispisanim njegovim imenom.

Vučić: Priština termin „vladavina prava“ koristi kako bi ugrožavala opstanak Srba

Predsednik Srbije rekao je da privremene prištinske institucije sprovode široko rasprostranjene sistemske napade na srpsko stanovištvo.

To može izazvati nemerljivu štetu opstanku srpskog naroda, rekao je on, dodavši da je Srbija izvestila SB UN o teškoj situaciji srpskog i nealabnskog stanovništva na KiM.

Direktan povod zbog kog je tražena ova sednica je odluka Prištine o zabrani dinara, rekao je Vučić, dodavši da život Srbaa zavisi od sredstava koji dolaze iz Beograda, a u to spadaju školarine, socijalne pomoći i slično.

„Ova mera je napad pre svega na srpsko stanovništvo“, rekao je.

Ogroman broj ljud na prostoru KiM zavisi od prihoda Republike Srbije, napomenuo je.

Vučić je rekao da od dinara zavisi i veliki broj firmi, koje više ne mogu da funkcionišu.

Kada se zabrane dinarske transakcije prištinski režim onemogućava osnovna sredstva, kupovinu lekova i lečenje Srba, rekao je.

On je dodao da je to razlog za osnivanje Zajednice srpskih opština, te podsetio na sporazum iz 2015. koji omogućava finansiranje srpske zajednice na KiM.

Stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srbima je cilj Prištine, smatra predsednik Srbije, koji je dodao da režim u Prištini nema argumente kada kaže da je ukidan

Dodao je da prištinski zvaničnici termin vladavina zakona koriste samo kako bi naudili srpskoj zajedinici i SPC.

Naveo je da su vlasti u Prištini odbile odluku sopstvenih sudova da vrate zemlju manastiru pod zaštitom UNESKO i zaštitom KFOR-a, jasno je pod kakve pritiske obično srpsko stanovnitšvo trpi.

On je ukazao i na hapšenje srpskih povratnika za navodne ratne zločine, te s tim u vezi rekao da isto to pravosuđe Azema Kurtaja koji je iz službenog pištolja ranio srpskog dečaka i mladića iz Štrpca pustilo da se brani sa slobode i to ne od pokušaja ubistva, nego izazivanja javne opasnoti „kao kada neko baci petardu za Novu godinu“.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 2
Foto: printscreen / RTS

To je samo jedan od preko 400 nekažnjenih etnički motivisanih zločina prema Srbima od 2021, kada je Kurtijeva vlada „započela zločine prema Srbima“. Ukazao je i na druga ranjavanja Srba.

Prištinski režim stavlja Srbe van zakona i sada tvrdi da je odluka o dinaru uvedena kako bi se došlo do vladavine zakona, iako je jasno da se radi o progonu Srba, rekao je on.

Prištinsko rukovodstvo pribeglo je ilegalnom koriščenju evra, napomenuo je on.

Položaj Srba je drastično lošiji nakon aprilskih lokalnih izbora, naveo je Vučić, dodavši da su Srbi te izbore opravdano bojktovali.

Situacija nakon izbora dovela do protesta lokalnih Srba, na koje su albanske oružane formacije reagovale povređivanje više od pedeset Srba samo u jednom danu, a nakon toga je došlo i do „tragičnog ranjavanja vojnika KFOR-a“.

Vučić je naveo da niko nije želeo da sluša i da se zaustave Kurtijevi potezi, te da se zaustave jednostrani potezi Prištine.

On kaže da oni koji naoružavaju Kosovu govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine, iako je integritet Srbije zagarantovanom Rezolucijom 1244.

On je govorio i puktovima Kosovske policije, kao i o borbenim vozilima koji se nalaze u mirnim naseljima, kao i uništavanju srpskih grobalja.

Oružane grupe Albanaca po Rezoluciji 1244 morale su biti demilitarizovane, rekao je on, dodavši da po istoj Rezoluciji zabranjena je njihova tranformacija.

Priština sprovodi ove akcije, a istovremeno dijalog Beograda i Prištine napreduju godinama, što je, smatra, tragično.

Srbija se trudi da bud stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, naveo je Vučić i poručio da će Beograd biti domaćin EXPO 2027.

On je rekao da nikome u svetu gde postoji mnogo žarišta nije u interesu da na Balkanu dođe do novog sukoba zbog poteza Prištine.

Zabrana dinara je, naveo je, samo još jedan od sistematskih napada Srba, rekao je Vučić, što je zločin protiv čovečnosti.

Zahvalio se međunarodnim akterima koji su osudili ovaj potez Prištine. Vučić je naveo i da rešenje nije u odlaganju odluke o dinaru.

Predsednik Srbije podsetio je da je Srbija shodno Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 zatražila od KFOR-a 2022. godine povratak srpskih bezbednosnih snaga na KiM.

Kurti: Velika ironija i laži

Aljbin Kurti, kosovski premijer, rekao je da je Srbija najveća pretnja za regionalni mir i stabilnost.

On je rekao je da je „Vlada Srbije tokom devedesetih godina naredila i počinila silovanja, genocid na Srebrenici i Kosovu“.

Kosovo se, kaže, razvilo u multietničku i multikulturnu republiku.

On je govorio o slobodi medija i manjina na Kosovu, te rekao da Ustav Kosova garantuje najveću zaštitu manjina.

Aktivno radimo uz pomoć NVO da jačamo ta prava, rekao je Kurti, i dodao da kreću u novu inicijativu zapošljavanja Srba na severu Kosova i Metohije. Najavio je novu Agenciju za zapošljavanje u većinski srpskom Leposaviću.

Napomenuo je da se sastanci vlade prenose i na srpskom i na albanskom, te da su kvalifikacije koje i Vučić izneo – već razotkrivene laži.

Podsetio je da je Evropski parlament rezolucijom prošle godine pozvao srpske vlasti da se uzdrže od govora mržnje prema Kosovarima, ali i od navoda o etničkom čišćenju Srba na KiM.

Kurti je govorio i o „diskriminatornom ciljanju“ Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Citirao je i Gardijan, kao i danas donetu Rezoluciju Evropskog parlamenta u vezi izbora u Srbiji 17. decembra.

Srbija se stavila na stranu Rusije, rekao je on.

Podsetio je da je sa 24 godine bio politički zatvorenik Srbije.

Rekao je da odluka Prištine ne sprečava finansiranja Srba od strane Vlade Srbije, te da se tim pravilnikom Centralne banke Kosova traži transparentnost transkacija po zakonima Kosova.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 3
foto: printscreen

Rekao je da su Srbi na severu Kosova uznemireni od strane kriminalnih grupa koje im diktiraju kako će da protestuju i glasaju, te da to dovodi i do paljenja vozila i pretnji porodica.

Poručio je da Beograd ne može više da finansira kriminalne grupe, dodavši da je Beograd pokrenuo ovo pitanje ne zbog dinara nego zato što Priština ne dozvoljava da se „novac odnosi u vrećama“.

Ocenio je da je ovo deo „propagande politike autoritarnog režima“ iz Beograda.

Kurti je naveo da je današnji režim iz Beograda zadržao mnoge koji su bili deo vlasti u vreme Miloševića, rekavši i da je Vučić bio tada ministar informisanja, te da i danas koristi svu svoju maštu kako bi terorisao Kosovo.

On se osvrnuo i na Nikolu Sandulovića, predsednika Republikanske partije u Srbiji, rekavši da ga je „tajna policija“ prebila dok nije pao u nesvest, zbog toga što se izvinio za zločine nad Kosovom i zato što je položio cveće na grob Jašarija.

Radomir Dimić je javno izjavio da planira da se vrati na Kosovu jer je Vučić učinio život novinara nemogućim, rekao je Kurti i dodao da koliko mu je poznato ovaj novinar je sada na Kosovu.

Upitao je zašto Vučić nije pomenuo tri ubijena Srbina u Banjskoj, rekavši da predsednik Srbije to nije učinio jer zna da su oni teroristi, finansirani od Srbije, te da je upravo Vučić diktirao akciju u Banjskoj.

Kurti je rekao da je 24. septembar bio je deo većeg napada da se ugrozi sever Kosova i trebalo da se otvori 39. tačaka da bi mogla da se dostavljaju sredstva.

Smatra da sve veća agresivnost Srbije udaljava od sporazuma iz februara prošle godine.

Kosovo je poznato po masakrima iz režima Miloševića, a malo ih shvata da je ovo poslednje poglavlje u vekovnoj istoriji protiv vekovnoj politici od Ilije Garašina naša istorija je najveća neprepoznata borba borba 20. veka, rekao je Kurti.

On je Vučića pozvao da u Savetu bezbednosti potpišu sporazum koji je predsednik Srbije ranije usmeno prihvatio – sporazum iz februara 2023. nakon kojeg je usledio Aneks u Ohridu.

Vučić: Srbija nije ničija marioneta

Nakon prisutnih predstavnika zemalja, ponovo se obratio predsednik Vučić, rekavši da je izložio činjenice i argumente bez ikakvih ad hominem uvreda i grdnji, što će i nastaviti da čini.

Vučić je naveo da je od strane Kurtija rečeno da će Srbija donosi vreće novca do administrativnog prelaza i tako ima uticaj na kriminalnce na Kosovu.

„Jel znate ko to radi, ko donosi te vreće? Ne Srbi, već Britanci umesto nas. Postoji ovlašćen akompanija Hemerson, koja radi taj posao. Oni rade taj posao za nas, oni prenoše naš novac na Kosovu u tim vrećama. Samo da vidimo koliko smo transparenti, iako su Britanci već priznali nezavisnost Kosova“, rekao je on.

Naveo je da je na administrativnom prelazu zaustavljeno vozilo kompanije Hemerson sa srpskim dinarom.

Vučić je rekao da niko u Srbiji nikada nije čuo za Sandulovića kao učesnika u politici, te da je ovaj političar jednom učestvovao na izborima „nekada davno“ i osvojio 0,01 odsto glasova.

Većina zemalja koje su u suprotnosti sa poveljom UN priznale nezavnisnost Kosova nastoje naći dovoljno izgovora za sve što Priština radi.

Rekao je da nije dobro što se od Kurtija nije čulo ništa o pokušaju ubistva dečaka i mladića u Štrpcu.

Govorio je o „pravim razlozima Banjske“.

Podsetio je da su molili Srbe, i on lično, da se povuku sa barikada, te da je preuzeo garancije SAD i EU.

„Rekli su mi na sastanku verujemo tebi, ne verujemo njima (SAD i EU, prim. nov), oni će zaboraviti i prekršiti sve i loviće nas ko zečeve. Rekao sam im da moramo verovati američkim partnerima, da ne možemo dobiti više od toga. Onda su mi rekli da će uraditi to (povući barikade), ali da ne veruju u to“, naveo je on.

Kaže da ljudi žele da brane svoj prag i svoje porodice, te da ne veruje da su to činili s pravom.

Naveo je da je započeta istraga, ali da neko mora da shvati prema Povelji UN i Rezoluciji 1244 je jedino narušen teritorijalni integritet Srbije i da ne postoje druge zemlje čiji je integritet narušen.

Zahvalio se 109 zemalja UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Kaže da Srbija je nezavisna suverena zemlja koja voli slobodi i ničija marioneta, ni SAD, ni Rusije, i da će to tako ostati.

Kurti: Dinar nije zabranjen

Aljbin Kurti naveo je da dinar nije zabranjen, da se može koristiti, ali da je samo evro platežno sredstvo.

Naveo je da su na Kosovu koristili dinar tokom „okupacije“.

Kazao je da u Crnoj Gori se četvrtina izjašnjava Srbima, ali da koriste evro, te da niko od „običnim Srba“ ne mrzi evro. Rekao je da će se tokom ovog meseca Srbima obraćati na srpskom jeziku kako bi im približio ovu odluku.

Naveo je da su Albanci tokom „okupacije“ naučili srpski jezik, ali da „kolonizator“ nije naučio albanski.

Rekao je da postoje Srbi koji su deo prištinskih vlasti, koje je naveo po imenu.

„Sumnjam da etničke razlike uzrokuju sukobe, ali zbog političkog interesa te etničke razlike se mogu koristiti. Ja sam socijaldemokrata koji veruje da su ljudi dobri, kriminalci su pojedinci. Nijedna zajednica nije kriminalna“, naveo je on i dodao da želi da CBK sarađuje sa Narodnom bankom Kosova.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 4
foto: printscreen

Rekao da je jednostavnije preći iz dinara u evro, nego što se prešlo iz KM tablica u one sa oznakom „Republike Kosovo“ (RKS), jer u evru nema oznake za republiku.

Naveo je da je dobio kritike za jednostrane akcije, rekavši da je on premijer, a njegova zemlja država, te da brani interese svoje nezavisne države.

Pozvao je ponovo na potpisivanje sporazuma koji su usmeno prihvaćeni da ne bi došlo do kršenja istih.

Rekao je da se 19 država okupilo da bombarduje „evropsku državu, Miloševićevu Jugoslaviju“, kako bi „sprečili genocid“.

„NATO intervencija nas je spasla. Milošević je umro u Hagu, čekao je presudu. Morate biti u mojoj državi 1999. godine da bi znali kakva je to loša bila humanitarna katastrofa“, naveo je on.

Podsetio je da je Međunaraodni sud pravde odlučio da izjava nezavisnoti nije protivna međunarodnom pravu.

„U svim srpskim tabloidima na prvim stranam možemo videti fantazije kako se Kosovari svete Srbima. Ne, mi se ne svetimo. Više od 10 hiljada nenaoružanih civila je ubijeno, koliko je žena ubijeno, ali se nećemo svetiti. Meni treba pravda, a pravda je pravda, a ne osveta“, rekao je on.

Da bi bilo mira mora se prestati sa fantazijama o osveti, rekao je on i dodao da garantuje da neće biti osvete.

Predstavnik Srbije zatražio je ponovo reč, ali mu to nije omogućeno, te je sastanak Saveta bezbednosti UN Završen.

Šta su rekli šefica UNMIK-a i predstavnici zemalja?

Zijade: Banjska i izbori na severu prepreka sporazumima

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade podsetila je na ranije prihvaćene sporazume, u Briselu i Ohridu, navevši da su naknadni događaji, poput izbora u četiri opštine na severu Kosova, sukobi 29. maja kada su povređeni civili i 93 člana KFOR-a, kao i incident u Banjskoj koji je i dalje pod istragom bili su ozbiljne prepreke u implementaciji sporazuma.

Ona je ukazala da uprkos napretku u oblasti taablica, energetike, dokumenata i učešću kosovskih Srba u pokretanju referenduma za smenu gradonačelnika jednsotrane akcije po pitanjima koje su deo dijaloga i sporazuma su povod za zabrinutost, bez obtzira koja strana ih pokreće i bez obzira na opravdanja za ista.

Ona je napomenula da je od 1999. godine na KiM dinar valuta za platni promet, te da je desetine hiljada pojedinaca ugroženo odlukom Prištine da dinar bude ukinut na Kosovu.

Kosovske vlasti najavile su tranzicioni period koji će biti praćen kampanjom za komunikaciju, ali time nisu rešeni svi problemi jer je kamion sa dinarom sprečen da pređe administrativni prelaz, a takođe je konfiskovana veća suma dinara u opštini Peć, navela je ona, rekavši da bi ovaj problem trebalo rešiti unutar procesa dijaloga.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 5
Foto: printscreen / RTS

Postupci, bez obzira na zakonitost i opravdanost, moraju da uzmu u obzir posledice po stanovnitšvo jer se u suprotnom smanjuje mougćnost mira u svim zajednicama na Kosovu, rekla je Zijade.

Ona je govorila i o akciji Kosovske policije, odnosno upadima u privremene organe na KiM.

Rekla je i da je tokom prethodne akcije jedino ekipa srpskoj medijskog portala pretresena.

Napomenula je važnost vladavine prava, kao i dijalog pod okriljem Brisela.

Sednici prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Na zahtev misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, danas u 21 čas počela je se vanredna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o skorašnjim potezima kosovske vlasti, za koje se u zahtevu navodi da su “u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN.”

Predstavnik Rusije uporedio postupke Izraela i Prištine

Predstavnik Rusije na Savetu bezbednosti UN rekao je da nažalost da postoji rizik na Kosovu od situacije slične onoj u Gazi, gde Izrael pokušava da učini sve da istera Palestince. Na Kosovo to čine prištinske vlasti prema Srbima, rekao je.

Odluku Prištine o dinaru označio je ilegalnom, te rekao da u pitanju nije ekonomija, već diskriminacija.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 6
foto: printscreen

Naveo je da Kosovska policija sprovodi akcije protiv Srba, napade na njihovu imovinu i imovinu SPC.

Dodao je da postoji kampanja albanizacije srpskog nasleđa i crkve na Kosovu.

On je rekao i da na Kosovu postoji dominacija kosovskih oružanih snaga u kojima se nalaze Albanci, ali da su ove grupe po rezolucijama morale biti demilitarizovane.

Kritkovao je i odnos EU i SAD prema ovoj situaciji, te da je Briselski sporazum potpuno ignorisan.

On je govorio i o NATO bombardovanju i korišćenju osiromašenog uranijuma, te da postoje oni koji zbog te agresije imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Davanje „džavelina“ Kosovu od strane Pentagona nazvao je provokacijom.

Predstavnik Malte: Dijalog prioritet

Predstavnik Malte rekao je da Srbija i Kosovo moraju da stave prioritet na dijalog, kako bi izbegli sukobe.

Predstavnica SAD: SB UN nije mesto za rešenje problema

Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pozvala je i Kosovo i Srbiju da se uzdrže od nekordinisanih poteza.

Ona je rekla i da odluka o dinaru je doneta bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 7
foto: printscreen

Napomenula je da Savet bezbednosti nije mesto za rešenje ovog problema, već da je to dijalog uz posredstvo EU.

Zabrinuti su zbog jednostranih poteza Prištine, i upada u srpske opštine i NVO Centar za mir u Prištini.

Govorila je i o, kako je rekla, „srpskim nasilnim paramilitarnim napadima“ na Kosovsku policiju u blizini manastira Banjska, koji je rezultovao smrću kosovskog policajca.

Obratio se i predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva

Na SB UN govorio je i predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva koji je naveo da kosovske vlasti moraju napraviti koji će i dalje omogućavati Srbima da dobijaju pomoć iz Srbije.

Rekao je i da Kosovo treba da uloži napore u to da multietnička demokrtija bude u srcu kosovskog konstitucionalizma.

Ujedinjeno Kraljevstvo poziva Srbiju da osigura da odgovorni za napad u Banjskoj budu pozvani na odgovornost, rekao je on.

Predstavnik Kine: Postupci Prištine stvaraju masovnu paniku

Predstavnik Narodne republike Kine ukazao je na neke od postupaka Prištine, poput ukidanja dinar i nasilnih pretresa nad Srbima na severu Kosova.

Time se stvara masovna panika i tenzije, što Kina smatra ozbiljno zabrinjavajućim, napomenuo je.

Stav Kine po ovom pitanju je dosledan, naveo je on, dodavši da akcije EU nisu od pomoći u rešavanju ovog pitanja, niti doprinose miru i stabilnosti u regionu.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 8
foto: printscreen

Istakao je da nezavisnot i teritorijalni integritet Srbije moraju da se u potpunosti poštuju.

Pozvao je obe strane probleme reše kroz pragmatičan i konstruktivan dijalog i pregovore, te da nastave da stvaraju sve povoljnije uslove za rešavanje kosovskog pitanja.

Slovenija: Srbiji i Kosovo mesto u EU

Predstavnica Slovenije istakla je da obe strane moraju da budu pri dijalogu, te da veruju da Kosovo i Srbija imaju mesto u Evropskoj uniji.

Progres u dijalogu i normalizacija odnosa su suštinski za pridruživanje EU.

I ona je pozvala Prištinu da razgovara sa lokalnim stanovništvom o odlukma koje utiču na njihov život.

Pozvala je Prištinu da pruži neophodnu informacije u procesu tranzicije sa dinara na evro.

Predstavnik Alžira: Rešenje u okviru Rezolucije 1244

Predstavnik Alžira istakao je da odluka o dinaru će imati negativne posledice po Srbe na Kosovu, te da ova akcija poveća etničke tenzije.

Alžir poručuje da je urgentno potrebno smanjiti tenzije na Kosovu, te da Srbima treba omogućiti da primaju novčanu pomoć, kao i da je neophodno predstavljanje Srba u lokalnim institucijama.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 9
foto: Printscreen

Prištinske vlasti Alžir potiva da preduzmu neophodne korake i mere za formiranje ZSO, kao dela sporazuma iz 2013. godine.

Istakao je važnost napora Misije UNMIK-a, kao i važnost dijaloga uz posredstvo EU.

Predstavnik Alžira napomenuo je da se ova zemlja zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za kosovsko pitanje – u okviru Rezolucije 1244 i uz puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

Predstavnik Francuske: Kurtijev pozitivni korak

Predstavnik Francuske osudio je jednsotrane pozive i istakao da će ukidanje paralelnih struktura imati ozbiljne posledice po Srbe.

Kurtijeva najava tranzicionog perioda sa dinara na evrom smatra pozitivnim korakom.

Rekao je da osuđuju napad u Banjskoj i pozvao na procesuiranje odgovornih.

Osudio je i napad na KFOR iz maja meseca.

Mozambik: Uzdržati se od akcija protivnih Rezoluciji 1244

Predstavnik Mozambika pozvao je sve da se uzdrže od akcija protivnim Rezoluciji 1244 i Povelji UN.

Očuvanje mira u regionu je od velikog značaja, naveo je.

On je pozvao Srbiju i Kosovo da ostanu posvećeni procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz unapređenje dijaloga i uzdržavanje od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije tenzije.

Japan: Odluka CBK nije tu zbog falsifikovanja novca

Predstavnik Japana naveo je da su prijatelji i sa Srbijom i s Kosovom i da uredba Centralne kosovske banke nije mera koja se implementira u borbi protiv falsifikovanja i pranja novca.

Zabrinuti zbog uticaja na život onih koji koriste srpsku valutu na Kosova.

Predstavnik Švajcarske: Odluk CBK nameran napad

Predstavnik Švajcarske takođe je pozvao na privođenje pravdi odgovornih za Banjsku.

Rekao je da dele zabrinutost oko odluke Centralne banke Kosova i kratkih rokova, te da se ovo vidi kao nameran napad na stanovništvo čime se ugrožava mir.

Švajcarska poziva vlasti u Prištini da pristupi dijalogu onih koji su direktno pogođeni ovom odlukom.

Predstavnik Južne Koreje o situaciji Srba na severu Kosova

Predstavnik Južne Koreje istakao je da pozivaju na mir i prosperitet regiona koji je prošao kroz tešku istoriju.

Naveo je da je situacija Srba na severu Kosova sve lošija, te da na to utiče i odluka CBK.

Južna Koreja veruje da ova pitanja bi trebalo biti deo dijaloga EU.

Uputio je pohvale UNMIK-u i njihovim parnerima.

Sijera Leone pozdravlja odustajanje od odluke od dinaru

Predstavnik Sijera Leone rekao je da pozdravlja odustajanje od sprovođenja odluke o ukidanju dinara.

On je dodao da je potrebno deeskalirati tenzije.

Dijalog ne sme imati svoju zamenu i zato pozdravljaju EU dijalog, rekao je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu - Vučić i Kurti o dinaru, Banjskoj, Sanduloviću; obratili se i predstavnici Rusije, Kine i SAD 10
foto: printscreen

Ekvador: Pitanje uticaja na škole i bolnice

Predstavnik Ekvadora rekao je da odluka Prištine o dinaru ostavlja međunarodnu zajednicu sa puno pitanja, poput uticaja na škole i bolnice.

Ponovio je priznanje Ekvadora delovanju UNMIK-a.

Založio za formiranje ZSO.

Gvajana pozdravlja napore EU

Predstavnica Gvajane, koja je ujedno i predsedavajuća, rekla je da je ova zemlja poziva sve strane da poduzmu korake u cilju osiguranja sigurnosti.

Ova zemlja podzavlja napore EU i veruje da ovaj dijalog je put do konačnog rešavanja.

Gvajana podržava multietničko Kosovo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari