Kako će izgledati sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o Kosovu? 1Savet bezbednosti UN Foto: MSP (arhiva)

Na zahtev misije Srbije pri ujedinjenim nacijama, danas u 21 čas održaće se vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će se raspravljati o skorašnjim potezima kosovske vlasti, za koje se u zahtevu navodi da su “u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN.”

Centralna banka Kosova je donela odluku da jedina valuta za platni promet bude evro, što znači i ukidanje srpskog dinara na teritoriji Kosova.

Kao odgovor na ovaj i druge poteze Prištine, Srbija je uputila zahtev misiji Gvajane, koja trenutno predsedava SB UN, za sazivanje vanredne sednice. Predstavnici Gvajane usvojili su zahtev, a sednica je zakazana za danas u 21 čas.

Kako prenosi Politika, u zahtevu se navodi da se radi “o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“.

Savet Bezbednosti UN broji petnaest članica, deset nestalnih, čiji je mandat oganičenna dve godine (Alžir, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Republika Koreja, Sijera Leone, Slovenija i Švajcarska) i pet stalnih (Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i SAD) koje imaju pravo veta na odluke Saveta.

Savetom trenutno predsedava misija Gvajane, koja je primila zahtev Srbije i odlučila da sazove sednicu. Sednicom će predsedavati Kerolin Rodrigez-Birket, stalna predstavnica Gvajane u Ujedinjenim nacijama.

U skladu sa Poveljom Organizacije ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti ima ovlašćenja da donese rezolucije, koje su obavezujuće za članice UN.

Za donošenje odluka u petnaestočlanom Savetu bezbednosti o svim značajnim pitanjima, na primer odluka o sprovođenju direktnih mera vezanih za rešavanje sukoba, potreban je potvrdan glas devet članica.

Sve stalne članice poseduju pravo veta, koje se može iskoristiti da bi se sprečilo izglasavanje rezolucije. Negativan glas stalne članice — veto, sprečava usvajanje predloga, iako može da ima većinu glasova „za“. Uzdržanost pri glasanju se ne smatra za veto.

Dušan Janjić, politički analitičar, za Danas je izjavio da “Vučićev potez deluje hrabro, ali u suština je skidanje odgovornosti za novu realnost na KiM koju želi da prebaci na SB i vlade drugih država“.

S druge strane, Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, smatra da sazivanje sednice može imati “pozitivne efekte – pre svega legitimiše autoritet SB UN kao jedinog mesto za raspravu o statusu KiM i trajnu vrednost i važnost Rezolucije 1244 SB UN“.

Dok će se ispred Srbije obratiti predsednik Republike Aleksandar Vučić, ispred Kosova sednici će prisustvovati premijer Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala.

Sednica će biti otvorena za javnost i moći će da se prati na sajtu Ujedinjenih nacija.

Podsetimo, dinar su od institucija na Kosovu koristile Banka Poštanske štedionice, NLB Komercijalna banka i Javno preduzeće Pošta Srbije. Osim toga, plate zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu, penzije, socijalna pomoć i dečiji dodatak su isplaćivani u dinarima. NLB Komercijalna banka je u međuvremenu obustavila rad na teritoriji Kosova, a juče je zaustavljeno i vozilo koje je prevozilo sredstva za isplatu plata, penzija i drugih plaćanja Srbima na Kosovu.

Predstavnici srpskih vlasti okarakterisali su poteze Prištine kao pokušaj etničkog čišćenja Srba sa teritorije Kosova i Metohije. I predsednik Vučić i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavili su da se Srbi namerno “podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari