Kakve će konkretne posledice vanredna sednica SB UN imati na promenu uslova života Srba na Kosovu? 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Posledice vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija neće biti vidljive na terenu, odnosno neće promeniti položaj Srpkinja i Srba na Kosovu, saglasni su sagovornici Danasa.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je vanrednu sednicu na zahtev Srbije – u vezi sa Kosovom, koja će održati 8. februara.

Neposredni povod za zahtev za sazivanjem te sednice bila je odluka vlasti na Kosovu za ukidanje dinara na Kosovu. Gotovo sve zapadne države osudile su takav čin premijera Aljbina Kurtija, zahtevajući da odloži primenu, odnosno omogući prelazni period za prelazak sa jedne na drugu valutu.

– Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće doneti odluku koja će biti direktiva vlastima na Kosovu. Nemoguće je pretpostaviti da će se u vezi sa Kosovom usaglasiti Rusija i Kina sa Velikom Britanijom, Francuskom i Sjedinjenim Američkim Državama i doneti nekakvu odluku koju kosovske vlasti neće moći da ignorišu – kaže za Danas Radomir Dikić, bivši diplomata i glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

radomir diklić foto medija centar
foto medija centar

On naglašava potpuno drugačija stajališta tri naspram dve članice Saveta bezbednosti UN – te besmislenost davanja na značaju zakazivanju vanredne sednice, jer, ponavlja, to će proći bez ikakvih posledica koje priželjkuju vlasti u Beogradu.

– Ishod vanredne sednice Saveta bezbednosti UN biće da saopštenje da su primili znanju sve što bude rečeno i to je to – ističe sagovornik Danasa.

Kako dalje objašnjava, svaka članica Ujedinjenih nacija može da traži vanrednu sednicu SB UN, ali da je to besmisleno ako se sa tom državom članicom ne slaže svih pet stalnih članica

– Ovo je samo još jedan pokušaj da se zavara ovdašnja javnost u smislu toga da je Srbija navodna učinila sve što može… Ali, od ove sednice ne može se očekivati apsolutno nikakav boljitak. Setite se kako je bombardovana Jugoslavija, bez odluke Saveta bezbednosti UN – zaključuje Radomir Dikić.

Kakve će konkretne posledice vanredna sednica SB UN imati na promenu uslova života Srba na Kosovu? 2
Foto: Privatna arhiva

„Sednica Saveta bezbenosti bez efekta“

Prema rečima Dušana Lj. Milenkovića iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative,

– Imajući u vidu da Aljbin Kurti bez bilo kakve prepreke sprovodi sve svoje zamisli u cilju etničkog čišćenja Srba sa Kosova, a uz očigledno tihovanje Aleksandra Vučića, usled nemoći da uradi bilo šta, ne vidim šta bi to sa sednice Saveta bezbednosti moglo da donese dobro Srbima sa Kosova – kaže Milenković.

Na pitanje da li postoji mogućnost da članice Saveta bezbednosti UN donesu odluku koja bi bila direktiva za Aljbina Kurtija, naš sagovonik kaže da Kosovo nije članica UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari