Brajović: Izazivanje tenzija od stane crkve, opozicije i vlasti u Srbiji perfidna manipulacija 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović izjavio je da su pokušaji stvaranja tenzija u društvu i regrutacije vernika koju sprovodi Srpska pravoslavna crkva i deo opozicije.

Opozicija potpomognuta delovima vlasti Srbije perfidna manipulacija orijentisana ka materijalnim, a ne duhovnim vrednostima, rekao je Brajović.

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve najavila je za sutra, u subotu, „Trojičindanski veliki narodni sabor za odbranu svetinja“ u Hramu vaskrsenja u Podgorici, pošto je Vlada Crne Gore utvrdila predlog zakona o slobodi veroispovesti kojem se Mitropolija oštro protivi.

Sabor na kome se očekuje da će učestvovati veliki broj građana održava se u jeku oštrih reakcija i podignutih tenzija na relaciji SPC – vlast u Podgorici, ali i na relaciji Beograd – Podgorica, zbog Predloga zakona koji predvidja da sve verske zajednice, među kojima je i SPC, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Brajović je za Radio Crne Gore kazao da će Crna Gora doneti zakon, kojim nijedan vernik neće biti ugrožen

„Od obnove nezavisnosti 2006. uspešno smo rešili brojna pitanja koja se tiču funkcionisanja države i njenog daljeg jačanja. Stekli su se uslovi da se zakonom precizira i funkcionisanje verskih zajednica, uključujući i pitanja imovine. Uostalom, to je suvereno pravo i obaveza svake države“, istakao je Brajović.

On je istakao da voljom građana, većina u crnogorskom parlamentu nedvosmisleno zastupa procrnogorske, a ne anticrnogorske stavove po pitanju i države i crkve.

Brajović je saopštio i da pojedinim zvaničnicima Srbije bavljenje Crnom Gorom predstavlja pogodan otklon od donošenja kompleksnih državnih odluka.

„Crna Gora će doneti zakon kojim nijedan vernik neće biti ugrožen, a odnose Crne Gore i Srbije i ubuduće ćemo razvijati isključivo uz međusobno poštovanje i verujem na obostrano zadovoljstvo“, zaključio je Brajović.

Mitropolija je danas ponovo pozvala vernike da dodju sutra na Sabor navodeći da to nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole.

„Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i reči uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi. Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve verne bez razlike“, saopštili su danas iz Mitropolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari