Branka Latinović: Eskobar jasno i nedvosmisleno poručio Vučiću da treba da prihvati preporuke ODIHR i zaključke Rezolucije EP 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan u iintervju za Glas Amerike jasno je i nedvosmisleno poručio Aleksandru Vučiću da treba da prihvati preporuke ODIHR i zaključke Rezolucije Evropskog Parlamenta za uklanjanje niza nepravilnosti koje su konstatovane tokom održavanja izbornog procesa u Srbiji. Nisu u pitanju samo neregularnosti koje je indentifikovala opozicija u Srbiji, već je stvar ozbiljnija, jer su one utvrđene, definisane u izveštajima svih međunarodnih posmatrača“, objašnjava za Danas Branka Latinović bivša ambasadorka i potpredsednica Foruma za međunarodne odnose.

Eskobarova izjava, kako kaže, sadrži ne samo američki stav u vezi izveštaja međunarodnih institucija koje su pratile izbore u Srbiji, odnosno EP usvojio Rezoluciju s tim u vezi, već se njome saopštava i poruka koja sadrži očekivanja od nove Vlade Srbije, na kojim zadacima treba da bude angazovana u svom radu.

„Naravno da SAD, kao država učesnica OEBS, ali i glavni inicijator osnivanja ODIHR na Samitu KEBS/OEBS u Parizu 1990 daju primat njegovim izveštaju. Izjava Escobara da je Izveštaj ODIHR „temeljan i fer“, kao i da se od Srbije očekuje da postupi po tim preporukama pre narednih izbora, treba „pročitati“ i razumeti da se radi o veoma ozbiljnom upozorenju, koje nije i ne može biti kratkoročno po dometima, već kao novu dimenziju daljih sagledavanja sposobnosti buduće vlade Srbije da dokaže svoj instituciinalni kapacitet. I to tako što će sveobuhvatno pristupiti ispunjenju kako preporuka ODIHR, jer „deli sličnu zabrinutost““, navodi latinovićeva.

Dodaje i da je Eskobar ponovio da SAD dele „slicnu zabrinutost“ sa onim iznetim u Rezoluciji EP.

„Izjavom da će SAD „buduću srpsku vladu smatrati legitimnom“, ali uz navođenje liste obaveza šta nova Vlada treba da učini u vezi sa primenom preporuka ODIHR i drugih, Eskobar je nedvosmisleno definisao zadatke na kojima nova Vlada treba da radi, bez odlaganja. Izražavajući podršku formiranju nove srpske vlade, SAD u stvari šalju poruku da ne žele da se sadašnja rovita situacija nestavi, održava, već da se preduzmu brže, sveobuhvatne mere na sprovođenju preporuka. U prvom redu onih datih od strane ODIHR“, ističe sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima to je još jedna, snažna američka poruka da same vlasti u Srbiji imaju priliku da ovo stanje nestabulnosti prevaziđu, na način da će same povesti dijalog sa opozicijom, da će nadležne institucije Srbije istraživati navode o nepravilnostima.

Ili , kako kaže, drugim rečima ovo je nova prilika da nova Vlada pokaže da ima sposobnost koja se zove kultura dijaloga, da poseduju kulturu odgovornosti i da se pokaže zrelost političke elite i samog društva da ovo stanje prevaziđe uz sopstveno angažovanje, oslanjajući se na preporuke međunarodnih institucija.

“ Eskobar je ponovio i šta su očekivanja od nove vlade na spoljno- političkom planu kao što su nastavak puta ka EU, tj orijentacija Srbije ka Zapadu, doorinos održavanju regionalne stabilnostu, napretka dijalogu, uvođenja sankcija Rusiji. Lista tih očekivanja je poznata, a ovom izjavom su samo potvrđena. Drugim recima, Eskobar je podržao formiranje nove srpske vlade, ali je i definisao šta su njihova očekivanja od nove vlade. To je ujedno i prilika za davanje novog zamaha unapređenju srpsko-američkih odnosa“, navodi Latinovićeva.

A da li će do toga doći,kaže, zavisiće od nove vlade i koliko će se ona sama angažovati na uklanjanju izbornih regularnosti, ali i unapređenju drugih aspekata.

„Priča o ponavljanju ultimatuma iz 1914 nije održiva, iz više razloga uključujući i ono da danas postoje jasno definisana pravila o demokratskim i fer izborima, kao stuba demokratskih unstitucija i vladavine prava, na čemu posebno insistira EU. Evropska unija ima svoja pravila, a gde je ključno poštovanje vladavine prava od strane država članica. Slucaj primene člana 5 evropskog Ugovora, i pokretanje te procedure prema Mađarskoj i Poljskoj i obustavljanja dostavljanja finansijskih sredstava u budžete te dve države članice, potvrđuje značaj koji EU pridaje vladavini prava. Činjenica da je nova vlada Poljske sačinila i predala EK Akcioni plan za prevazilaženje tih nedostataka, to i potvrđuje“, zaključuje sagovornica Danasa.

Njen kolega Srećko Đukić, bivši ambasador ocenjuje da ohrabruje da SAD dele stanovište EU i da govore u jedan glas sa Briselom. Napominje i da je nemoguće ignorisati stanje sa izborima koje se u Srbiji ponavlja godinama, a koje je na izborima 17. decembra 2023. preteralo svaku meru i došlo do masovnog narušavanja svih pravila, uključujući krađu i medijsku blokadu opozicije.

„To su i vrapci na grani konačno videli i ne mogu više ćutati. EU ne može više da gleda srpskoj vlasti kroz prste, da vodi soft politiku, dajući joj i dalje diskont. Mora zauzeti jasan, čvrst i principijelna stav, mora soft politiku menjati u hard politiku, jer srpska vlast ništa nije uradila niti misli da radi, da se prilagođava EU. Naprotiv, Beograd očekuje da se njemu Brisel adaptira. Takva politika je postala nepotrebna Evropi, vrlo neproduktiva, a u regionu destabilizirajuca“, navodi Đukić.

On smatra da potpuna primena rezolucije EP o izborima u Srbiji, još i misija EK, sa ODIHR mogu povesti srpsko političko društvo na put ozdravljenja.Svi nalazi se moraju odmah ugraditi u izborne, medijske i druge zakone u Srbiji. I odmah zatim organizovati prelazne institucije do izbora po fer i poštenom principu.

“ Ohrabruje da SAD dele to stanovište i da govore u jedan glas sa Briselom. U Srbiji se na izborima 17.decembra uprkos svim destrukcijama konstituisala jasna alternativa dvanaest godina vladajućem režimu u Srbiji. Smena vlasti može samo doprineti dolasku EU u Srbiju i Srbije u EU. To je u interesu regiona, gde se problemi ne rešavaju, EU u kom pravcu Srbija nazaduje, i konačno u interesu građana Srbije koje vlast svesno odstranjuje od evropskih demokratskih vrednosti da bi što duže ostala u vlasti na štetu građana. Mislim da se sve to može obaviti u 2024. uključujući održavanje fer i postenih izbora za kojima Srbija vapi od 2012. godine „, zaključuje sagovornik Danasa.

Da podsetimo Eskobar je za Gas Amerike, komentarišući izbore u Srbiji rekao da je izveptaj Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava bio temeljan i fer i da Srbija mora da primeni preporuke pre narednih izbora.

Na pitanje da li će buduću Vladu Srbije smatrati legitimnom, rekao je da hoće sve dok bude radila na preporukama ODIHR i da će, dokle god institucije budu istraživale navode o nepravilnostima izbora, raditi sa njom.

Govoreći o KIM Eskobar je naveo da postoje stvari koje Beograd nije ispunio – poput privođenja pravdi odgovornih za učešće u napadu u Banjskoj.Na pitanje da li je saglasan sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Džejmskom O’Brajenom da je Srbija načinila dva važna koraka ka priznanju Kosova, kada je priznala tablice i carinska dokumenta, Eskobar je rekao: „Da, saglasan sam, u pravu je i sada želimo da to bude stalno i formalno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari