Bregu: Čeka nas teška zima, na Zapadnom Balkanu će porasti frustracije prema evrointegracijama 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Briselu da Evropu očekuje teška zima zbog energetske krize i rata u Ukrajini te da će to i nedostatak napretka u evrointegracijama na Zapadnom Balkanu izazvati dodatni porast frustracija i skepticizma prema članstvu u EU.

Na jučerašnjem samitu lidera EU i Zapadnog Balkana nije došlo do napretka u evrointegracijama regiona, a Bregu je novinskoj agenciji Beta u Briselu rekla da pored već postojećih problema u regionu i u EU vlada period pesimizma prema proširenju.

Rezultati istraživanja Balkanski barometar i ;Sekjurimetar (SecuriMeter) koji su predstavljeni danas pokazuju da 76 odsto građana Zapadnog Balkana podržava saradnju u okviru regiona, a da podrška evrointegracijama opada u odnosu na prethodne godine i sada je podržava 60 odsto građana.

Bregu je izrazila zabrinutost da će se Zapadni Balkan ponovo suočiti sa frustracijama koje su već u porastu.

„Prvi put u poslednjih šest i više godina opalo za šest odsto poverenje koje građani u regionu imaju da će njihove zemlje postati jednog dana članice“, rekla je ona nakon predstavljanja rezultata istraživanja ;Balkanski barometar i Sekjurimetar (SecuriMeter).

Imajući u vidu postojeće probleme, ali i nadolazeću zimu, energetsku krizu i probleme sa hranom kao i rat u Ukrajini, dodala je da će biti teže građanima povratiti optimizam.

„Ljudi su preživeli Holokaust samo jer su se nadali da će se jednog dana spasiti. Kada moć perspektive počne da opada, porašće problemi, to u bliskoj budućnosti može da bude najveći problem“, rekla je Bregu.

Istakla je da je jučerašnja odluka lidera EU posebno obeshrabruje mlade.

„Više od 60 odsto mladih od 18 do 24 godine žele da napuste svoju zemlju, samo je pitanje dana i šansi. Ako im neko ponudi nešto danas spremni su da odu. To su šokantni podaci“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari