Brisel daje zeleno svetlo 13. ili 20. decembra 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Najmanje jedno novo poglavlje u pregovorima Srbije sa EU trebalo bi da bude otvoreno 13. decembra.

A ukoliko se takav scenario ne obistini, kao poslednji mogući rok da se to dogodi u ovoj godini pominje se 20. decembar, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova. Naši sagovornici navode da će danas biti održan sastanak Komiteta za proširenje Saveta EU (COELA), na kojem može da bude postignuta saglasnost o otvaranju poglavlja.

„Da li će Srbiji biti otvoreno samo jedno poglavlje ili tri, pre svega zavisi od toga da li će biti uvaženi rokovi za sprovođenje nedavno postignutog dogovora o telekomunikacijama u briselskom dijalogu Beograda i Prištine“, ističu izvori Danasa.

Komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je juče posetio Srbiju, poručio je na svom Tviter nalogu da je „Srbija ostvarila izuzetan napredak na putu ka EU“, uz uverenost da će naredna poglavlja biti otvorena već naredne sedmice. Odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja Ugovora o bespovratnoj pomoći EU reformi javne uprave Srbije sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Han je rekao da očekuje da će Srbija sledeće nedelje otvoriti još jedno a možda i dva poglavlja u pregovorima sa EU. Komesar je dodao da bi možda moglo da se desi i da se otvore dva-tri, što bi nas odvelo u novu fazu pregovaračkog procesa.

„Od 2007. godine EU je uložila dve milijarde u grantovima da bi se Srbija modernizovala. Bolji ekonomski rezultati i mogućnosti za zapošljavanje pokazuju da je to bio dobar doprinos. To ulaganje je u interesu EU… Srbija može da računa na Evropu i možemo da uzajamno računamo jedni na druge. Građani i Srbije i EU treba da vide prednosti saradnje, izjavio je Han pošto je potpisan ugovor vredan 80 miliona evra“, naglasio je Han.

Evropski komesar je odgovarajući na pitanje o odnosima Beograda i Prištine kazao da bi „i Srbija i Kosovo trebalo da ispune elemente Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa“. „Početak primene pozivnog telefonskog broja za Kosovo je nova mera za izgradnju poverenja“, ocenio je Han.

Komesar Han je najavio i da će se sastati sa delom akademske javnosti i najavio da će EU uložiti oko 27 miliona evra u modernizaciju srpskog visokog školstva.

Premijer Vučić izjavio je da je Srbija dobila 80 miliona evra na poklon od Evropske unije, za podršku reformi javne uprave. „Tih 80 miliona evra će se videti u svemu što gradimo, jer bez efikasne uprave nećemo moći da imamo rezultate“, rekao je on. Vučić je izrazio uverenje da će EU do kraja godine otvoriti Srbiji poglavlje 5, a za poglavlja 25 i 26 rekao je „da nisu sigurni, ako još nešto mogu da dobiju od Srbije – otvoriće“.

„Tu je reč o delu onoga što želi Hrvatska, kao i o tome šta još Srbija može da uradi u odnosima sa Prištinom“, naveo je Vučić. On je precizirao da će biti otvoreno poglavlje 5 (Javne nabavke). Komentarišući odnose sa Prištinom, Vučić je rekao da je Beograd zaista mnogo više uradio nego Albanci u primeni dogovora. „Mi ispunjavamo i ono što smo dogovorili u avgustu, a ja ne očekujem da će snage u Prištini još dugo da ispune ono što je dogovoreno prvim Briselskim sporazumom“, smatra premijer.

„Politička uslovljavanja“

Vučić je rekao da je zadovoljan onim što Srbija radi, „zadovoljan je podrškom koju dobija od Hana, koji je prijatelj u Srbiji“, ali da je uveren da će uvek biti političkih uslovljavanja kada je reč o brzini otvaranja poglavlja. „Nije se pojavila čuvena Savamala u izveštaju Evropske komisije, pa dosovski kandidati pričaju da je Vučić trgovao. Ne zanimaju me politički stavovi o unutrašnjim stvarima Srbije, ni stavovi Majkla Davenporta, mene interesuje samo šta možemo u reformama da uradimo, efikasnost pravosuđa, tužilaštva, pravne države“, naglasio je on.

Doprinos evropskog tržišta

Odgovarajući na pitanje novinara zašto Srbija i dalje ima toliku želju da uđe u Evropsku uniju uz sve što se ovih dana dešava, Vučić je rekao da te koji misle da evropski put nije dobar za Srbiju može samo da pita: „Od čega misle da isplaćujemo penzije?“ Objasnivši da EU ne daje novac za penzije, ali da svojim tržištem svakako doprinosi tome, Vučić je istakao: „Pola Srbije smo zaposlili u kompanijama koje tržište imaju u EU.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari