Britanija prenela komandu nad bataljonom na NATO, za podršku KFOR-u 1(U.S. Army photo by Capt. Travis Kirchner, 111th Public Affairs Detachment, Nebraska National Guard)

Britansko ministarstvo odbrane prenelo je komandu nad bataljonom vojske na NATO kako bi mogao da pruži podršku na Kosovu ukoliko to bude potrebno, saopštilo je ovo ministarstvo, prenosi Rojters.

„Zbog trenutne situacije na Kosovu, preneli smo komandu nad 1. bataljonom Kraljevskog puka princeze od Velsa – rezervnim snagama za kosovske snage NATO-a (KFOR) – na NATO kako bi on mogao da pruži podršku ako je potrebno“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Odluka Velike Britanije usledila je nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova, odnosno sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u kojem su stradala tri navodna napadača i jedan pripadnik Kosovske policije.

Neposredno pre oglašavanja Ministarstva odbrane Velike Britanije NATO je ovlastio slanje dodatnih trupa na Kosovo.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg saopštio je da je ovakva odluka doneta usled zabrinutosti Alijanse zbg rastućih tenzija na Severu Kosova.

Ujedno je pozvao Beograd i Prištinu na hitnu deeskalaciju, kao i to da se angažuju u dijalogu, koji je, „jedini način za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica“.

U toku jučerašnjeg dana, a nakon oglašavanja Stoltenberga, međutim, stigao je poziv iz Vašingtona upućen Srbiji – da povuče trupe raspoređene u području ka teritoriji Kosova, odnosno zvaničnik SAD-a je izrazio zabrinutost zbog „velikog razmeštanja“, preneli su mediji.

Vučić je neposredno pre ovih navoda, govoreći o telefonskom razgovoru sa američkim sekretarom, Entonijem Blinkenom, kazao da je negirao tvrdnje da je Srbija uvela najveći stepen borbene gotovosti.

„To nisam potpisao, nije tačno, nemamo ni upola snaga koliko smo imali pre 2-3 meseca“, kazao je Vučić.

I dok je Vučić razgovarao sa Blinkenom, Kurti je primio telefonski poziv od savetnika za nacionalnu bezbednost SAD-a, Džejka Salivena.

Kosovski premijer mu se zahvalio na podršci „bezbednosti granice Kosova“, ali i zatražio „povećanu pomoć protiv ratnih planova Srbije“.

„Uverio sam ga u nastavak saradnje Kosovske policije sa KFOR-om i da je naša posvećenost zaštiti svih građana nepokolebljiva“, naveo je Kurti.

U međuvremenu se kosovska predsednica zahvalila Bajdenovoj administraciji zbog osude „neviđenog postavljanja naprednih srpskih vojnih jedinica i artiljerije duž granice sa Kosovom“ i poziva da ih povuče.

I dok međunarodni predstavnici pozivaju na deesklaciju Beograd i Priština se uzajamno optužuju. Kosovska strana tvrdi da je organizator napada u Banjskoj Srbija, dok zvanični Beograd prebacuje odgovornost na Srbe sa Severa, ali i navodi da su nedeljna dešavanja zapravo posledica, odnosno reakcija na Kurtijevu politiku prema građanima na Severu.

Da su Srbi sa Kosova odgovorni, odnosno jedan od njih, potvrdio je juče Milan Radoičić, navodeći da je želeo da „odbrani narod od okupatora“, odnosno „terora Kurtija“, ali i da je sam obavio logističke pripreme, te da o tome nikog nije obaveštavao, uključujući zvanični Beograd i Srpsku listu.

Priština, međutim, ne veruje u to, te nastavlja sa optužbama na račun Beograda, a Evropska unija i SAD čekaju završetak istrage kako bi izneli svoj sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari