Britanski ambasador o Rezoluciji o Srebrenici: Za zločin genocida odgovorni pojedinci, ne narod 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Mi smo veoma jasni da korišćenje termina genocid ni na jedan način ne implicira kolektivnu osudu Srba, Srbije ili bilo koje grupe ljudi, izjavio je za Vreme ambasador Velike Britanbije u Srbiji Edvard Ferguson povodom rezolucije o Srebrenici i dodaje da su jedini ljudi odgovorni za zločin genocida, oni koji su da sproveli.

„Važno je pročitati neke od prvobitnih presuda sudova, jer one ovo izričito adresiraju. Recimo, slučaj generala Krstića, kada je prvi put presuđeno da se u Srebrenici dogodio genocid“, rekao je Ferguson i pomeno reči sudije iz Portugala: „Sudim optuženom, ne sudim narodima“.

On je, govoreći o odnosima sa Srbijom, rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno podržava apsiracije Srbije da se pridruži EU i ne govori joj ko treba da joj bude prijatelj.

„Međutim, u sve polarizovanijem svetu, teško je održati taj balans između rasta partnerstva sa Evropskom unijom, uz istovremeno održavanje prijateljstva i odnosa sa drugim državama“, rekao je Ferguson.

Ferguson je rekao i da je evidentno da postoje mediji u Srbiji koji su „kanali za širenje ruskih dezinformacija“, a tu misli pre svega na „agresorski rat Putina u Ukrajini i ponekad, oko uloge drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju“.

„Mi dajemo veliki značaj ne samo podršci nezavisnim medijima u zemljama širom sveta, već i medijima visokog kvaliteta čiji je rad zasnovan na činjenicama, a ne na dezinformacijama ili teorijama zavere“, dodao je.

Ferguson podseća da i ono što se dogodilo u Banjskoj u septembru predstavlja ozbiljan i potpuno neprihvatljiv incident,

„Sa stanovišta vlade Ujedinjenog Kraljevstva, mir is tabilnost u regionu su iznad svega. Sve što im preti je izbor velike zabrinutosti. Zato bismo voleli da vidimo transparentnost po ovom pitanju i pozivanje na odgovornost umešanih u incident u selu Banjska“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari