Brnabić: Apsolutno stavljena tačka na Rio Tinto, niko drugi nije tražio istražna prava za litijum 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je „apsolutno stavljena tačka“ na istraživanje litijuma i bora u vezi kompaniije Rio Tinto i da niko drugi nije tražio istražna prava za tu oblast.

Brnabić je rekla novinarima u Beogradu i da Vlada Srbije „ne namerava“ da bilo kojoj drugoj komapniji da „istražna prava“.

Ponovila je da je Vlada Srbije ukinula Prostorni plan za područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadari i da je ukinuta i Radna grupa.

Rekla je i da su već sutradan ukinuti i svi akti u vezi sa Rio Tintom „u smislu dozvola“.

„Dobili smo za to potvrdu i od ministarstva … i sve ostalo su zaista laži i nemam nameru da se više bavim tim“, rekla je ona.

Napomenula je da komapnija Rio Tinto nema više istražna prava

„Ne vidim u ovom trenutku kako bi aneka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava“, rekla je Brnabić.

Potvrdil je da će kasnije danas razgovorati sa predstavncima udruženja Ne damo Jadar“.

Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Time su, po rečima Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

„Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali“, kazala je premijerka na vanrednoj konferenciji za novinare.

Beogradska i republička vlast se uspešno bore za bolji kvalitet vazduha

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da se beogradska i republička vlast uspešno bore na poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu.

Brnabić je rekla novinarima da postoji mit da je kvalitet vazduha sve gori, odnosno da su zagađenja sve veća i navela da se o njegovom kvalitetu i zaštiti životne sredine govori bez mnogo konkretnih informacija.

Napomenula je da se pre 2010. kvalitet vazduha nije ni merio u Beogradu, a ni u Srbiji i dodala da su tek te godine u Beogradu postavljene neke merne stanice.

„Onda smo mi (gradska i republička vlast Srpske napredne stranke) od 2014. postavljali više mernih stanica kako bi radili dobar monitoring kvaliteta vazduha i u Beogradu i u čitavoj Srbiji“, rekla je premijerka.

Ona je novinarima pokazala dva grafikona sa podacima o „pn 10“ česticama i emisiji azot dioksida.

Prema njenim rečima, aspolutno najgora godina je bila 2011.

„Od 2014. praktično kvalitet vazduha jeste sve bolji“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da kvalitet vazduha „nije lošiji“ i „nije sve lošiji“.

„Potpuno jasno da kažem, kvalitet vazduha nije lošiji i nije sve lošiji, kvalitet vazduha jeste sve bolji i ovo je problem sa kojim se mi prilično uspešno borimo u poslednjih nekoliko godina“, rekla je ona.

Navela je ono što je urađeno kako bi bio poboljšan kvalitet vazduha u Beogradu.

Prema njenim rečimam, tu spada gasifikacija u koju je uloženo najviše novca.

„U Beogradu 24 javna objektra, mahom škole, priključene su na dalekovod ili gasovod, a širili smo i toplotno dalekovodnu mrežu“, rekla je ona.

Navela je da je smanjen broj individulanih ložišta za oko 3.000.

„To je jedan od ključnih načina kako smanjujemo zagađenje u Beogradu“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari