Brnabić: Evropski put Srbije danas važniji nego ikad 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu da je Evropska unija (EU) najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva i da je evropski put Srbije danas važniji nego ikad.

„Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost, pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost“, poručila je Brnabić.

Ona je istakla da je značaj ovog dana, koji se obeležava kao Dan Evrope, veći jer se danas obeležava i pobeda slobode i humanosti 1945. godine.

Istakla je da je Evropa vekovima bila motor svetske nauke, kulture, umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i poprište stalih sukoba, a da je 9. maj to zauvek promenio, te da su osnivači EU, predvođeni Robertom Šumanom, 1950. godine odlučili da sve što Evropljane spaja stave iznad onoga što ih deli i stvore „čvrstu zajednicu kompatibilnih vrednosti“.

„Iako je danas lako kritikovati, na uniju evropskih zemalja ne treba gledati kao na ekonomski projekat, pa ček ni kao na politički, već kao mirovni projekat koji je osnovao višedecenijski period mira, a samim tim i blagostanja i prosperiteta, sa kojim se Evropa u modernoj istoriji nije susrela. EU je najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva“, kazala je Brnabić.

Ona je naglasila da je upravo zbog toga Srbiji, kao državi koja je prvim članom svog Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima, evropski put danas važniji nego ikada.

„U ovim vremenima biti deo takvog mirovnog projekta predstavlja garant mira, stabilnosti i napretka za sve građane“, naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija i Balkan nisu ni evropska periferija, ni „meki trbuh EU“, ni evropsko predvorje i da to što se danas Dan Evrope obeležava u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, predstavlja jedan od pokazatelja da je „Srbija upravo suprotno, već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo evropske zajednice naroda“.

Prijem povodom Dana Evrope priredili su ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari