Brnabić: Haradinaj mi je rekao da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Poznanju da joj je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete Kosovu.

„Čudi me da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra spoljnih poslova, ali mi je drago jer to smanjuje veliku tenziju u regionu“, rekla je Brnabić novinarima posle radnog doručka s premijerima sa Zapadnog Balkana.

Brnabić, koja u Poznanju učestvuje na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kazala je i da trgovina među zemljama regiona beleži pad prvi put u poslednjih sedam godina, pošto je od 2012. konstantno rasla.

Ona je navela da je radni doručak bio „dosta iskren i otvoren“.

Brnabić je rekla da je jutros na sastanku s evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc dogovorila da otvaranje transportne zajednice Jugoistočne Evrope bude 13. septembra u Beogradu.

„Razgovarali smo o regionalnom pristupu transportu, modernizaciji železničke mreže, autoputeva, luka, aerodroma“, rekla je srpska premijerka.
Ona je kazala da se danas s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom dogovorila da Beograd i Skoplje potpišu sporazum o automatzovanim ekonomskim operaterima, posle čega ne bi trebalo više da bude čekanja na granici dve zemlje.

Premijeri zapadnobalkanske šestorke sastali su jutros i pre radnog doručka i zvaničnog dela Samita ali na tom neformalnom sastanku nije učestvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kosovski premijer objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju uz tekst „u Poznanju, u Poljskoj pre plenarne sednice Samita Zapadnog Balkana, diskusija sa premijerima iz regiona“.

Na fotografiji se pored Haradinaja koji u Poznanju predvodi delegaciju Kosova, vide premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsedsavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.