Brnabić: Ispunjavamo preporuke EK, smanjujemo broj v.d. u javnim preduzećima 1Foto: FoNet/Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je generalno zadovoljna izveštajem Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU, kao i da će se Vlada „fokusirati na preporuke“ iz izveštaja, i nastaviti da radi na njihovom ispunjavanju.

Brnabić je na plenarnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o Predlogu zaključka povodom predstavljanja Izveštaja EK o Republici Srbiji za 2021. godinu, koji je podnelo 15 narodnih poslanika, rekla da je ispunjavanje preporuka već počelo, u delu smanjenja broja vršilaca dužnosti u okviru javne uprave.

„Na redovnoj sednici Vlade imenovali smo dodatne rukovodioce koji su do sada bili vršioci dužnosti, kao što su direktor ‘Elektromreže Srbije’ i ‘Srbija voda’. Smanjujemo broj v.d. u javnoj upravi i nastavićemo sa time“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je „ovim izveštajem EK državama članicama preporučila otvaranje dva klastera, Klastera 3 za konkurentost i inkluzivni rast, i Klastera 4 za zelenu agendu i održivu povezanost“.

„Svakodnevno smo u kontaktu sa zemljama članicama, odgovaramo na pitanja, pružamo razjašnjenja koja traže od nas. Radimo sa svim članicama EU da otvorimo tokom međuvladine konferencije u decembru makar jedan od ova dva klastera“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da punu implementaciju preporuka iz izveštaja predstavlja i način menjanja Ustava, za koji do sada nikada „nismo imali javne rasprave“.

„Svi koji nas kritikuju danas treba da se okrenu kako je to nekada radjeno. Bilo koji budući sastav Vlade moraće da poštuju ovaj standard, široku javnu raspravu i stalnu komunikaciju sa Venecijanskom komisijom, pa onda da damo gradjanima da oni odluče“, kazala je Brnabić.

Kako je dodala, EK je po prvi put od 2016. godine „imala potpuno pozitivan narativ u pogledu oblasti vladavine prava, a po prvi put od 2016. godine konstatovan je napredak i u oblasti slobode izražavanja i medija“.

Brnabić je navela da je takvoj oceni doprinelo osnivanje dve radne grupe posvećene medijima, Radne grupe za implementaciju medijske strategije i Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Prema njenim rečima, ankete pokazuju da 57 gradjana daje podršku evropskim integracijama, što je najveća podrška u poslednjih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari