Brnabić: Na izborima 17. decembra gotovo 5.600 posmatrača, rekordan broj 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će na izborima 17. decembra biti 5.586 posmatrača i da je to rekordan broj, bez posmatrača koje će obezbediti stranke.

Brnabić je za B92 rekla da će izbore posmatrati Evropski parlament, ODIHR, Međunarodna fondacija za izborne sisteme, Parlamentarna skupština OEBS-a i Saveta Evrope, Centralna izborna komisija Gruzije i Bosne i Hercegovine, ambasade Kanade, Norveške, Švajcarske, Nemačke, SAD, domaće nevladine organizacije i mnogi drugi.

„Svako ko je tražio da posmatra naše izbore, da bude na biračkim mestima, dobio je praktično dozvolu“, kazala je premijerka.

Navela je da i pored tog broja posmatrača, opozicija „pravi atmosferu da će izbori biti pokradeni“.

Današnju šetnju do Republičke izborne komisije (RIK), koja je najavljena nakon predizbornog skupa liste „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, Brnabić je ocenila kao „svojevrstan vidi pritiska“ na tu izbornu komisiju.

„Šta bi bilo da je SNS rekla da tri, četiri dana pred izbore ide da obiđe RIK i GIK u Beogradu, da im kažemo – ‘pazimo na vas i da se pripazite šta radite’. To je antidemokratski čin, to je neprihvatljivo, to je eksplicitan pritisak na RIK i eksplicitna pretnja izbornim komisijama“, rekla je Brnabić.

Komentarišući zahtev opozicije RIK-u za promenu izgleda biračkih mesta, navela je da opozicija traži da se paravani za glasanje okrenu ka unutrašnjosti prostorije, odnosno da traži „da se ukine tajnost glasanja“.

Premijerka je navela i da opozicija na dan izbora planira da „zatrpa“ RIK i GIK sa „hiljadama i hiljadama“ prigovora, kako bi „zaustavili rad nadležnih ograna, kako bi onda uveče, bez obzira na rezultate, proglasili svoju pobedu pre brojanja listića i pokušali da zauzmu vlast na ulicama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari