Brnabić: Na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije sledeće nedelje biće i svi ministri 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je večeras da će svi ministri biti na sastanku s predstavnicima Srba s Kosova, koji bi trebalo da bude sledeće nedelje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak s političkim predstavnicima Srba s Kosova i posle sastanka rekao da nisu uspeli da se dogovore o zajedničkom stavu i daljim koracima povodom hapšenja srba na Kosovu i kršenja sporazuma o registarskim tablicama vozila, zbog čega je najavio nov sastanak da bi se došlo do rešenja.

„Ono što je strašno, što plaši i zabrinjava, je to što se ponovo podiže tenzija. Broj provokacija je sve veći i veći“, rekla je večeras Brnabić za televiziju Pink.

Po njenim rečima, međunarodna zajednica „i dalje ćuti i još ne vidimo ništa konretno od dogovora o ZSO“.

„A za 10 dana će biti tačno 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, na koji je EU stavila svoj potpis i koji je garantovala, a koji Priština izbegava“, kazala je Brnabić.

Ocenila je da Priština po svaku cenu izbegava da primeni sporazum i formira ZSO i da zato pribegava provokacijama da bi se uzbunili Srbi na Kosovu.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), advokat Toma Fila, podsetio je da je na današnji dan pre 24 godine počela bitka na Košarama, na granici SRJ i Albanije, i rekao da se „trenutno ulažu veliki napori da se tako nešto spreči i ne ponovi“.

„Ja mislim da (kosovski premijer Aljbin) Kurti igra na tu kartu što zna da mi želimo mir i onda provocira, ne bi li iskamčio što više za sebe, a da ne formira ZSO“, procenio je Fila.

Govoreći o stavu Prištine i stranih ambasadora da bi ZSO trebalo da bude formirana po „Ustavu Kosova“, Fila je rekao da su međunarodni ugovori „jači od ustava i zakonodavstva, inače Srbija ne bi izručila onolike ljude u Hag“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari