Brnabić: Otvaranje novih klastera potvrda o perspektivi članstva u EU 1Foto: Milica Vuckovic / FoNet

Preporuka Evropske komisije za dalje otvaranje klastera Srbije politički je veoma značajna ne samo kao podsticaj vladi da nastavi motivisano i odgovorno da realizuje svoje reformske planove, već i građanima Srbije, ali i svima u regionu, koji još jednom i na ovaj način dobijaju jasnu potvrdu o perspektivi članstva u EU, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Srbije objektivno sagledano sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, čime je realizovan i jedan od strateških prioriteta, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva se danas u Beogradu sastala sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žofreom (Giaufret) i ambasadorima država članica EU, a sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović.

„Našim građanima posebno je važno što je postignut napredak u svim segmentima vladavine prava, kao i to što je taj napredak rezultat snažnijeg političkog liderstva i zajedničkog delovanja svih institucija države Srbije“, rekla je Brnabićeva i dodala da Vlada želi dodatni napredak u svim oblastima, a naročito u vladavini prava.

Po objavljivanju Izveštaja EK, države članice treba da odluče o tome da li će podržati otvaranje klastera.

Ministarka Joksimović istakla je da Izveštaj obezbeđuje potrebnu ravnotežu u oceni svega što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.

Dodala je da je veoma važno za dalji reformski proces da je evidentirano da smo ispunili sve kriterijume za otvaranje svih 12 poglavlja u dva klastera.

„U nekim segmentima sprovođenje reformi je brže, u drugim je ta dinamika nešto sporija, ali je napredak uočen u svim oblastima i zabeležen je i u samom izveštaju“, kazala je Joksimovićeva.

Ambasador Žofre je podsetio da Izveštaj odražava povećan broj inicijativa vlade za ispunjavanje kriterijuma EU poslednjih meseci, koje imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada se u potpunosti sprovedu, navodi se u saopštenju.

On je podsetio da su Evropska unija i njene članice ranije ovog meseca, na Brdu kod Kranja, ponovo potvrdile posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije i procesu pridruživanja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Brnabić: Otvaranje novih klastera potvrda o perspektivi članstva u EU”

  1. Svi ti tzv. napretci su uglavnom dešavaju na papiru, i mali broj je inkorporiran u praksi, tako da su ovi panegirici uspešnosti srpske vlade samo mrtvo slovo na papiru. Premijerka odlično zna da EK stalno predlaže otvaranje klastera, ali neke od 27 članica uvek to odbijaju, tako da će i ove godine najverovatnije biti tako, pogotovo što naša spoljna politika nije razrešila dosta otvorenih pitanja sa susedima. I onda pitamo premijerku, čemu euforija, kada Srbija već godinama tapka u mestu?

  2. Boze . . . boze . . . kakva lupetanja . . . ma EU je daleko iza nas po vladavini Prava i oni trebaju da nas mole da se Aca omislostivi ( sa partijom i bratijom ) pa se otvori tamo neki klaster . . . a jos nismo sve ni videli sta nas ceka kada se i junior ( bata je vec ) ukljuci u “ politiku “ . . .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.