Brnabić položila svoju poruku za buduće generacije u vremensku kapsulu: "Učinite nas ponosnima" 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić položila je danas na prigodnoj svečanosti svoju poruku za buduće generacije u vremensku kapsulu, koja će biti postavljena u temelj nove Ložionice, u kojoj je budućim generacijama poručila da nastave iskru genijalne inovativnosti i stvaralaštva, koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima, i da nas učine ponosnima.

Dodala je da budući naraštaji kreativaca iz Ložionice treba da uvedu svoje društvo u neku novu tehnološku revoluciju, jer je Ložionica bila i ostala motor napretka i svetionik u budućnosti.

Prema njenim rečima, cilj vlade je da srpska ekonomija bude zasnovana na znanju i inovacijama i da tako Srbija ide mnogo brže napred, da nadoknadi propušteno vreme i pokaže sve potencijale koje ima kao zemlja i narod.

Ona je podsetila da su u Srbiji u poslednjih nekoliko godina otvorena četiri naučno-tehnološka parka – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku i najavila da će ove godine početi gradnja još četiri, a prvi među njima biće u Kruševcu, nakon čega sledi Kragujevac.

„Ložionica je dragulj u kruni svega ovoga što radimo, zato što je ona simbioza svih tih stvari“, kazala je Brnabić.

Kako je naglasila, ovo je prva vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi.

„Do skoro smo na kreativne industrije gledali sa podsmehom, a danas one u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, čak 30.000 više nego pre dve godine“, navela je Brnabić i naglasila da je svaki sedmi preduzetnih i svako šesto privredno društvo upravo iz kreativnog sektora.

Prema njenim rečima, Vlada je u izgradnju Ložionice uložila 52 miliona evra.

I ambasadori nacionalne platforme „Srbija stvara“ stavili su svoje poruke u kapsulu koja će biti postavljena u temelje ložionice, a biće otvorena posle 50 godina.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će Ložionica jedan vek nakon svog nastanka postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca, kakvo Beograd, Srbija i region nisu videli, i da će predstavljati inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva.

„Naš glavni grad će dobiti novo jedinstveno obeležje i turističku atrakciju koja će podjednako privlačiti i stručnu javnost i domaće i strane turiste“, poručio je on i dodao da će u naredne dve godine to biti jedno od najvećih gradilišta u Srbiji.

Prema njegovim rečima, radovi će obuhvatiti rekonstrukciju Ložionice na 4.800 metara kvadratnih, uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, rekonstrukciju vodotornja i okretnice i izgranju nove zgrade aneksa od 11.000 metara kvadratnih, podzemne garaže i velikog parka, a kompletan kompleks će se prostirati na više od 23.000 kvadratnih metara.

U Ložionici će se, kako je istakao, naći brojni sadržaji za kreativce, inovatore i umetnike različitih profila, a u njoj će biti i sala za događaje i okupljanja, projektovana i opremljena prema elaboratima najvećih domaćih stručnjaka za akustiku.

„Posebno je važno da će tu biti prvi inkubator za kreativne industrije, kao i brojni prostori za aktivnosti kreativaca“, naglasio je Jovanović i dodao da koristi priliku da pokrene inicijativu da nova zgrada aneksa, koja će doprineti da ta lokacija ima i poslovnu komponentu, dobije ime srpskog velikana Milutina Milankovića.

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović rekla je da je neverovano srećna što će Beograd ponovo dobiti „nešto drugačije“.

Mislim da ovaj projekat možemo da definišemo kao nešto što čuva prošlost da bi se kreirala bolja budućnost, kazala je Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari