Brnabić sa ambasadorkom Kine o političkoj i ekonomskoj saradnji 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo o nastavku razvoja bilateralnih političkih i ekonomskih odnosa, saopštio je njen babinet.

Poseban akcenat, kako je navedeno, Brnabić je stavila na rast ekonomske saradnje i istakla da je obim robne razmene dve zemlje 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto.

Za pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde dolara, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. Rast je zabeležen i u izvozu, više od 76 odsto, kao i uvozu, oko 32 odsto.

Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Brnabić je rekla da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019, „triplirao“.

Od pet najvećih srpskih izvoznika u prošloj godini čak tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra, predočila je Brnabić.

Posebno zadovoljstvo ona je izrazila povodom obnavljanja direktne avio linije Beograd – Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnih linija Er Srbije od kraja oktobra.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, Brnabić je Čen Bo prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom Kine. „Taj stav se neće menjati“, istakla je Brnabić.

Čen Bo je zahvalila na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Dodala je da Srbija i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na medjunarodnom planu, ali i na razvoj i unapredjenje saradnje na drugim poljima poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari