Brnabić sa slovenačkim ministrom o digitalizaciji 1Foto: Fonet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je večeras sa potpredsednikom Vlade Slovenije i ministrom javne uprave Borisom Koprivnikarom, na marginama bledskog „Strateškog foruma“, koji počinje u ponedeljak.

Brnabić i Koprivnikar su razgovarali o iskustvima Slovenije u oblasti digitalizacije i elektronske uprave i praksama koje bi Srbija mogla da primeni.

Premijerka Srbije istakla je da je digitalizacija jedan od osnovnih prioriteta Vlade i da u njoj vidi šansu za brži ekonomski rast Srbije i razvoj celog društva, koji će građanima omogućiti bolji kvalitet života, saopštila je Vlada Srbije.

Navela je i da je Vlada osnovala Kancelariju za IT i eUpravu, koja se nalazi pri kabinetu Predsednika Vlade kako bi se uvođenje elektronske uprave u Srbiji u punom kapacitetu ubrzalo i građani brzo osetili sve prednosti korišćenja elektronskih usluga.

”Samo od početka godine, više od sedam miliona dokumenata preneto je u elektronski oblik, što je ogroman pomak u odnosu na ranije, kada elektronska uprava nije bila prioritet i sve je išlo znatno sporije”, izjavila je Brnabić.

Naglasila je da digitalizaciju vidi kao šansu da Srbija unapredi svoju konkurentnu poziciju i uhvati priključak sa razvijenim zemljama.

Vlada intenzivno radi na reformi obrazovnog sistema, jer su ”digitalizacija i obrazovanje put da Srbija vaspita mlade generacije koje su spremne za izazove 21. veka, rekla je Brnabić i dodala da je od ove školske godine, Informatika je postala obavezan predmet u petom razredu osnovne škole, a na tehničkim fakultetima povećane su kvote za upis studenata.

Kao primer kako se digitalizacija i obrazovanje povezuju, ona je navela i uvođenje elektronskih servisa u osnovne škole ”eProsveta” i ”eDnevnik”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari