Brnabić se sastala sa delegacijom Indije: Razgovarali o poljoprivredi, turizmu, informacionim tehnologijama 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa članom upravnog odbora Bil Gejts fondacije i osnivačem Ašoka univerziteta Ašišom Davanom, kao i sa grupom indijskih privrednika iz oblasti poljoprivrede, turizma, filmske industrije, informacionih tehnologija i veštačke inteligencije iz Indije.

Brnabić je istakla da je Srbija ponosna na odlične odnose koje ima sa Indijom a tokom nedavnog boravka u Japanu imala je prilike da nakratko razgovara sa premijerom Narendrom Modijem. Srbija je zainteresovana za dodatno produbljivanje saradnje sa Indijom, a najbolji način za to jeste jačanje ekonomske i privredne saradnje dve zemlje.

Gospodin Davan rekao je da Srbija ima izuzetan turistički potencijal i da pored turizma, Indija vidi potencijal i na srpskom tržištu informacionih tehnologija, poljoprivrednih proizvoda kao i inovacionom preduzetništvu. Naveo je da je Srbija postala atraktivna destinacija i u filmskoj industriji, a indijske filmske produkcije treba da posmatraju našu zemlju kao jednu od destinacija za snimanja svojih sadržaja.

Govoreći o naprednim tehnologijama, Brnabić je istakla da danas u Srbiji postoje četiri naučno tehnološka parka – Beograd, Novi Sad, Niš i Čačak, Institut za veštačku inteligenciju sa centrom u Novom Sadu i da je nedavno otvoren Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku. Takođe, goste iz Indije upoznala je sa projektom BIO4 kampusa, jedinstvenog nacionalnog centra, koji će u jednoj celini integrisati nekoliko visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova sa komplementarnim sadržajima.

Premijerka je takođe rekla da Srbija već godinama unazad beleži konstantan napredak u oblasti IT usluga, i da je za prvih sedam meseci ove godine izvoz IKT usluga iznosio 1,4 milijardi evra, što je malo manje nego u celoj 2020. godini. Istakla je da je naš cilj da ove godine nadmašimo vrednost izvoza od 2,5 milijardi evra, što bi dodatno učvrstilo lidersku poziciju Srbije u regionu.

Indijska delegacija zahvalila se predsednici Vlade na prilici za sastanak na ovakvom nivou, i izrazili nadu da će današnji razgovor rezultirati novim zajedničkim projektima. Poručili su da za njih današnji dan ima poseban značaj i simboliku, s obzirom na to da je na ovaj datum rođen Mahatma Gandi, jedan od osnivača savremene indijske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari