Brnabić na Kosovu: Poseta mi jedno vreme bila zabranjena, insisitraćemo na formiranju ZSO 1foto: Ognjen Gogić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić jutros je stigla u zgradu Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici, čime je započela svoju prvu jednodnevnu zvaničnu posetu Severu Kosova.

Brnabić je navela da će vlasti iz Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, uvek biti uz srpsku zajednicu na Kosovu, dodavši da joj je drago što na Kosovo boravi “u ovako teškom trenutku”, prenosi Radio slobodna Evropa.

– Zadovoljna sam što smo i nakon poslednjih provokacija 31. jula uspeli da sačuvamo mir. Interes Republike Srbije i srpskog naroda jeste mir i jeste stabilnost, rekla je Brnabić.

Dodala da je Srbija u proteklih nekoliko godina na terioriji KiM investirala više nego što je to učinjeno u proteklih 40 godina, te da je zgrada Multimedijalnog centra jedan od pokazatelja toga.

Premijerka je poručila i da će Srbija nastaviti da se bori za srpski narod, kao i da se na terenu vidi boljitak životnih uslova.

Ona je napomenula da je sada došao trenutak da se formira Zajednica srpskih opština i poručila kako će to ponavljati gde god bude išla, od Mitrovice do Brisela i Pekinga.

– To je ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svakoga dana, rekla je premijerka.

Formiranje ZSO je osnova Briselskog sporazuma, prvog sporazuma o normalizaciji. Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji, navela je Brnabić, dodavši da se bliži 10-a godina od tog sporazuma, te i od EU zatražila da se ZSO formira.

Dodaje da joj je posebno važno to što je u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici napravljen centar, gde će, kako je poručila, moći da dolaze deca i učiti programiranje napredne tehnologije, prenosi KoSSev. Napomenula je da će zgrada Multimedijalnog centra, ukoliko se obezbede mir i stabilnost, omogućiti prosperitet KiM, uz kontinuiran rast plata i penzija.

Država koja je na usluzi, elektronska uprava. Sve ono što smo uspeli da uradimo u poslednjim godinama u centralnoj Srbiji, da iste takve usluge ponudimo i ljudima na KiM, navela je Brnabić.

 

Premijerka je govorila i o napadima na Srbe, kao i da na Kosovu nije bilo omogućeno glasanje na referendumu i izborima, ali i da manastir Visoki Dečani, ostaju na listi najugroženije evropske kulturne baštine Evropa Nostre.

On je i jedini manastir ili versko nasleđe na svetu koje se duže od dve decenije čuva od strane naoružanih formacija. To sve govori o tome koliko je teško, navela je Brnabić.

Poručuli je i da je ponosna što je u timu Aleksandra Vučića, koji je dovoljno hrabar i odgovoran i pokušava da nađe kompromise kako bi obezbedio „kakvu takvu bezbednost Srbima na KiM“.

Istakla je i da je važan dijalog, jer on smanjuje šanse za bilo kakve jednostrane poteze i maltretiranje Srba na KiM, te da se nada da će i prištinske institucije dijalogu biti posvećene, kao i da će se naći kompromis potreban za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Upitana šta bi poručila srpskom narodu koji živi na centralnom delu KiM, rekla je da će i taj deo Kosova u budućnosti posetiti. Dok do toga ne dođe razgovaraće sa predstavnicima Srpske liste o tome šta još dodatno može da se uradi za narod južno od Ibra kako bi im se olakšalo život.

Ona je i potvrdila da joj je poseta Kosovu jedno vreme bila zabranjena, te da se zato ona tek sada realizovala. Pretpostavlja da je zabrana usledila zato što se sve vreme trudila za srpski narod na KiM i nije se libila da priča o nepravdi koja je počinjena srpskom narodu, dodajući da su ta vremena iza nas i da joj je drago da sada ima uslove da poseti KiM. Istakla je i da je preko Vlade koju vodi bila sa narodom s Kosova.

Osvrnuvši se na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da joj je drago da će se doći i videti da je Kosovo demokratsko i nezavisno u odnosu na Srbiju, kaže da bi joj bilo drago da vidi tu demokratiju, jer bi kako je istakla srpskom narodu tako bilo lakše. Ipak, tu demokratiju, kaže, ne vidi, jer je ove godine građanim na KiM uskraćeno pravo glasa. Demokratije na KiM nema i jer, smatra premijerka, se ne poštuju međunarodni sporazumi, ponovo spomenuvši ZSO.

Poručila je i da zvanični Beograd neće dozvoliti nove Oluje. Iznela je spremnost da donose teške i nepopularne odluke.

Bez obzira na sve krize i vanredne troškove koje imamo, bez obzira na sve, naćićemo novac i nastaviti da ulažemo u Kosovo i Metohiju. Ostanite ovde i računajte na podršku Vlade Republike Srbije, poručila je ona.

 

Kako je izgledao „odbor za doček“?

Pri dolasku u Mitrovicu srpsku premijerku pratio je veliki broj službenih vozila pod rotacijom, na kojima su državni simboli na tablicama prelepljeni nalepnicama, osim onih sa oznakama RKS, javlja KoSSev.

Sa njom su stigli i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i direktor za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Brnabić su dočekali predstavnici Srpske liste – predsednik i ministar u Vladi Aljbina Kurtija Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, kao i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković, gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jeftić, kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Priređen je i doček sa oko 1.000 građana, javlja KoSSev, a prisutan je i veliki broj medijskih ekipa, kako onih iz Beograda, tako i iz Prištine, ali i lokalnih medija na srpskom jeziku.

Ovaj portal navodi i da na gotovo svakom uličnom svetlu viori se zastava Srbije, a pojedini prisutni uz zastave drže i transparente sa porukama dobrodošlice -„Mi imamo jednu premijerku, Anu Brnabić“, „Naša Premijerka Ana Brnabić“, „Neka svako zna da je jedna premijerka Ana“, „Dobrodošli na svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju“ i slične.

Jedna od poruka glasi – „Centralno Kosovo, Pomoravlje, Metohija i Štrpce – Uvek uz Vladu Republike Srbije i predsednika A. Vučića!“, što je zanimljivo s obzirom da se srpska premijerka prethodnih dana našla na meti kritika, jer u sklopu svoje posete nije planirala odlazak u opštine južno od Ibra gde živi većinski srpsko stanovništvo, navodi KoSSev.

Sama kosovska policija saopštenjem je navela da će se pobrinuti za obezbeđivanje bezbednosti i održavanje javnog reda i mira pre i tokom posete srpske premijerke.

„Kosovska policija će omogućiti slobodno kretanje službene pratnje i obezbeđivanje trase njihovog kretanja“, naveli su iz KP dodavši da  tokom boravka premijerke Srbije pojedini putevi u gradu će biti, u kratkim vremenskim intervalima, blokirani.

Neposredno pred dolazak premijerke obletao je helikopter, a na ulicama Kosovske Mitrovice, pogotovo oko zgrade u kojoj je premijerka Brnabić raspoređeno je dosta pripadnika kosovske policije.

Kako javlja prištinski Kallxo, pojačane policijske snage Kosovske policije bile su i na prelazu Jarinje, preko kog je Brnabić doputovala, a uz specijalce, bilo je i ekipa K-9, što je naziv za jedinicu sa psima.

Reporteri KoSSev javljaju da ispred zgrade Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici nalazi se i jedno vozilo karabinjera.

Nakon Severne Mitrovice, premijerka Brnabić posetila je manastir Banjska, koji se nalazi nedaleko od Zvečana, a potom će otići u Leposavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari