Brnabić: Svađali smo se, smejali i plakali, znali smo da neće biti lako 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Srbija je otvoreno, tolerantno društvo i država u kojoj su svi dobrodošli, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da su i ona i koordinator Evroprajda Goran Miletić znali da neće biti lako kada se jedno društvo prolazi kroz radikalne promene, „promene na bolje“.

Znali smo, Gorane, kada ste se kandidovali i ja, kao premijerka, kada sam podržala održavanje Evroprajda, da neće biti lako, rekla je Brnabić na prijemu u Palati Srbija posle sasranka sa evropskom komesarkom za ravnopravnost Helen Dali.

Ona je rekla da je Evroprajd, koji se održava u Beogradu, prvi u jugoistočnoj Evropi i van Evropske ekonomske zajednice.

Zato pomeramo granice slobode, evropskih vrednosti i veoma sam ponosna što je, uprkos svim teškoćama i izazovima, Beograd domaćin Evroprajda, dodala je premijerka i napomenula da učešće ministara Vlade Srbije na konferencijama u okviru te manjfestacije pokazuje da pokazuju predanost vrednostima jednakosti, slobode i ljudskih prava.

Zajedno s Goranovim timom ove nedelje smo prošli mnogo, svađali smo se, smejali, plakali, prošli kroz mnogo toga, ali smo otvorili važne debate za naše društvo, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da su se ove nedelje čule i neke važne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poput one da su LGBT osobe važan i integralni deo društva, ljudi koji doprinose Srbiji, da jesu ravnopravni građani Srbije, „naši roditelji, deca, prijatelji, komšije, braća i sestre“.

Kao premijerka, rekla je Brnabić, važno mi je da kažem da ovo ne radimo zbog EU, zato što nam je nametnuto, zato što će nas pohvaliti ili će nam reći da ćemo ići korak nazad ako ne bude Evroprajda.

Ovo radimo za Srbiju, naše ljude, društvo, za region. Uverena sam da će svi biti sigurni, bezbedni u Beogradu i ponosna sam da u ovoj nedelji nije bilo nijednog incidenta, rekla je Brnabić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.